Aycan’dan ‘Helete’ nin ilçe olması için kanun teklifi!

Aycan’dan ‘Helete’ nin ilçe olması için kanun teklifi!

Kahramamaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, TBMM’ye Kahramanmaraş’ta ‘Helete’ nin ilçe olmasına ilişkin Kanun Teklifi verdi.

Aycan teklifinde şunları belirtti: ‘Anayasamız' ın 126'ıncı maddesine göre; "Türkiye merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere, illerinde diğer kademeli bölümlere ayrılır." hükmü mevcuttur. Bu hükmün işlerliğini sağlayan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun birinci ve ikinci maddeleri hükmü, Anayasa'ya benzer düzenleme ile ilçelerin kuruluş esas ve usullerini ifade etmektedir.

Monoğrafik yönden incelediğimiz Helete, Akdeniz bölgesinde Kahramanmaraş ili Çağlayancerit ilçesine bağlı çok güzel bir yerleşim yeridir. Helete dört tarafı dağlarla ve yüksek platolarla çevrilidir, giriş yolundan muazzam ve şirin bir görünümü vardır. Modern gelişmiş ve zengin bir yerleşim yeridir. Doğu Torosların uzantısı olan dağlarla çevrilidir. Kuzeydoğusunda Sürmeli, kuzeyde Dede Dağları, batısında Sivri, güneyinde Eskiköy tepeleri, ve güneydoğuda Karyağan Dağları ile çevrilmiştir.

Aynı zamanda Helete tarihi bir yerleşim yeridir. Tarihi ve kültürel bir önemi olan Helete daha önce nahiye ve belde olarak tanımlanmıştır.

Helete tarımsal faaliyetleri açısından aktif bir mahalle olup bu özelliğiyle Kahramanmaraş ilinde etkin bir yere sahiptir. Çağlayancerit Helete mahallesinde yaklaşık 25-30 yıldır devam edile gelen elma yetiştiriciliği, son dört yıldır organik elma üretim modeline dönüşmeye başladı. 2017 yılı itibariyle 36 üretici ile 700 da elma bahçesinde organik üretim yapılıyor. Çevre ve insan sağlığına duyarlı entegre mücadele prensipleri doğrultusunda gerçekleşen üretim, ulusal düzeydeki tüccarlar tarafından takip edilerek ürün alımı gerçekleştiriliyor.

Helete mahallesinin ilçe olması, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine katkıda bulunacaktır. Mahallenin ilçe olması, bölgenin önemli geçim kaynağı olan organik tarım ve hayvancılık hizmetlerini de olumlu etkileyecektir.

Helete’ nin ilçe olması vatandaşa kamu hizmetlerinin daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır.

Tüm bu nedenlerle Kahramanmaraş İli Helete Mahallesi’nin ilçe olması öngörülmüş ve Kahramanmaraş İli’ ne bağlı Helete adıyla bir ilçe kurulmasına ilişkin kanun teklifi hazırlanmıştır.’

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.