Aycan, “Tarım ilaçları bilinçli kullanılmalı”

Aycan, “Tarım ilaçları bilinçli kullanılmalı”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, TBMM’ de tarım ilaçları gündeme getirdi.

Tarım ilaçlarının bilinçli kullanılmasının gerekliliğine değinen Sefer Aycan, “Tarım ilaçları bilinçli kullanılmalı, bilgisi olmayanlar tarafından satılmamalı ve kullanılmamalı. Toprak, su kirliliğine sebep olduğunu gibi insan üzerinde kanserojen etkiye sahip” dedi.

Aycan, açıklamasında; “Modern tarımda kullanılan tarım ilaçları kısa sürede etki göstermesi sebebiyle tercih edilmektedir. Fakat bitki koruma ürünlerinin kalıntı riskiyle sürekli kullanımı; toprak, su ve havaya zarar vermektedir. Ayrıca tarım ilaçlarında kullanılan bazı maddelerin kanserojen olduğu iddia edilmektedir. Bu kapsamda; Türkiye’de kullanılan tarım ilaçlarında kanserojen olduğu iddia edilen 8 etken madde (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion)  var mıdır? Bu ilaçların içerisinde ruhsatlı ilaçlar da var mıdır? Ruhsatsız olarak kullanılmakta mıdır? Var ise bu etken maddeleri içeren tarım ilaçları kullanılmaya devam edilmekte midir? Bu etken maddeler yasaklanmış mıdır? Yasaklanmamış ise yasaklamayı planlıyor musunuz? Bu maddeleri içeren ruhsatsız tarım ilacı var mıdır? Bu konuda nasıl önlem alınmaktadır? Tarım ilaçlarının; içerikleri, zararları, yan etkileri konusunda çiftçiler bilgilendirilmekte midir? Bu konuda ne gibi önlemler almaktasınız?” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.