Avokado ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki

Avokado ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki

University Of Illinois Urbana‐Champaign tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günlük diyetinizin bir parçası olarak avokado tüketmek bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Avokadonun yüksek lifli ve tekli doymamış yağ içeren sağlıklı bir besin olduğu her zaman biliniyordu ancak gastrointestinal sistemdeki veya “bağırsaktaki” mikropları nasıl etkilediği net değildi. Bu araştırma, avokado ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardımcı oldu.

University Of Illinois Urbana‐Champaign‘de yüksek lisans öğrencisi olan Sharon Thompson, “Avokado yemenin tok hissetmenize yardımcı olduğunu ve kan kolesterol konsantrasyonunu düşürdüğünü biliyorduk, ancak bunun bağırsak mikroplarını ve mikropların ürettiği metabolitleri nasıl etkilediğini bilmiyorduk” diyor.

Araştırmacılar, bir öğünün parçası olarak her gün avokado yiyen insanların, lifleri parçalayan ve bağırsak sağlığını destekleyen metabolitler üreten daha fazla bağırsak mikrobuna sahip olduğunu buldular.

Çalışmaya 25 ile 45 yaşları arasında, aşırı kilolu veya obezite (en az 25 kg/m2 BMI’a sahip) ancak sağlıklı 163 yetişkin dahil edilmiştir ve deney grubu kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeğinde, avokado tüketmiştir.

Bir grup her öğünde bir avokado tüketirken, kontrol grubu avokado olmadan benzer bir öğün tüketmiştir. Katılımcılar, 12 haftalık çalışma boyunca kan, idrar ve dışkı örnekleri vermiştir. Avokado tüketimi ile ilgili diğer araştırmalar kilo vermeye odaklanırken, bu çalışmadaki katılımcılara yediklerini kısıtlamaları veya değiştirmeleri önerilmemiştir.

Bu üniversitede beslenme profesörü olan ve aynı zamanda çalışmanın kıdemli yazarı olan Hannah Holscher, bu çalışmanın amacının avokado tüketiminin gastrointestinal mikrobiyota üzerindeki etkilerini araştırmak olduğunu söylemiş ve “Amacımız, avokadodaki yağların ve lifin bağırsak mikrobiyotasını olumlu etkilediği hipotezini test etmekti. Ayrıca bağırsak mikropları ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri de araştırmak istedik” açıklamasını yaptı.

Holscher, çözünür lif içeriğinin de çok önemli olduğunu belirtmiştir. Orta boy bir avokadonun, yaklaşık 12 gram lif sağladığını ve bunun, önerilen günlük 28 ila 34 gram lif miktarını karşılama konusunda önemli olduğunu söyler. Holscher, lif yemenin sadece bizim için değil; mikrobiyom için de önemli olduğunu belirtmiştir.

“Tıpkı kalp sağlığı için önemli olan besinleri seçmeye dikkat ettiğiniz gibi, bağırsak için de sağlıklı besinler seçmeye dikkat etmeliyiz ve mikrobiyotayı nasıl besleyeceğimizi de düşünmeliyiz” şeklinde bir açıklamayla araştırmasını sonlandırmıştır. (İndigo)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.