“Asgari Ücret Artmıyor, Akaryakıt Değişmiyor, Dolar Sabit, Fiyatlar Neden Artıyor?”
Tarım ürünlerindeki fiyat artışlarında, üretici fiyatları ve girdi fiyatlarındaki yükseliş, gıda enflasyonunun sürmesine neden oluyor.
2021 yılının sonlarından itibaren, kurların değişimiyle üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas açılmıştı. Son dönemde ise tarımsal girdi fiyat endeksindeki değişim, sofrada hissedilen fiyatlarda iyileşmeye yol açabilir.
Özellikle dar gelirlilerin bütçesinde önemli yer tutan gıda fiyatlarındaki artışta, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) ve tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarımsal-GFE) verileri önemli rol oynuyor. 2021 yılının son çeyreğinde başlayan kur artışlarıyla yükselen enflasyon, alım gücünü düşürdü.
2022 ve 2023 yıllarında, kurların etkisiyle tarım sektörü ve gıda fiyatlarındaki ilişki bozuldu. Yaz aylarında düşüş gösteren Tarım-ÜFE ve Tarımsal-GFE, 2023 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında yüksek seyrederek, tüketici fiyatları endeksini (TÜFE/enflasyon) etkilemişti.
Döviz kurlarındaki yatay seyirle, Tarımsal-GFE eski görünümüne dönerken, 2024 Mayıs'tan itibaren Tarım-ÜFE'de de iyileşme görülüyor. Ancak bu endekslerin geçişkenliği nedeniyle, gıda enflasyonunda yeniden yükselişin görülmesi, verilerin yakından takip edilmesi gerektiğini gösteriyor.
2024 yılı sonuna doğru, tüm endekslerdeki yükseliş eğilimi, mutfak bütçesini daha da etkileyecek gibi görünüyor.(ekonomim)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.