Altın fiyatları 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü!

Altın fiyatları 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü!

Altın fiyatları 2,5 yılın en düşük seviyesini test etti. Öte yandan Dolar Endeksi (DXY) yüzde 1,1 yükselişle 1354,5 puana çıkarak rekor seviyeye yükseldi.

Küresel piyasalarda doların güçlenmesi tüm varlık sınıflarını baskılarken, emtia piyasasında da aşağı yönlü etki yarattı. Altın fiyatları 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü!

Yeni haftanın ilk işlem gününde spot piyasada altının onsu 1.627 doların altını test etti.

Geçen hafta, küresel çapta merkez bankalarının yükselen fiyatları kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmasıyla fon yöneticileri altında büyük oranda düşüş beklentisine girmiş ve değerli metal neredeyse dört yılın en sert haftalık kaybını yaşamıştı.

Önümüzdeki günlerde ABD enflasyon verilerinin açıklanması ve aralarında Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard ve New York Fed Başkanı John Wiliams’ın da olduğu yetkililerin yapacağı konuşmalarla piyasalarda yeni dalgalanmalar yaşanabileceği belirtiliyor.

“Altın, doların ivme kazanmasını sürdürmesiyle hala aşağı yönlü bir eğilime sahip” diyen ABC Rafineri Kurumsal Piyasalar Küresel Direktörü Nicholas Frappell, “Spot altın 1600 dolar seviyesinde daha güçlü bir desteğe sahip olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar endeksinde rekor

Doların yükselişi sürerken hisse senetleri haftaya sert düşüşlerle başlıyor. Sterlin Asya işlemlerinde 1,0350 dolara kadar geriledi.

Yeni haftada doların önemli tüm para birimleri karşısında yükselişi sürüyor. Sterlindeki ağır kaybın da etkisiyle Dolar Endeksi yüzde 1,1 yükselişle 1354,5 puana çıkarak rekor seviyeye yükseldi.

Endeks Cuma günü de yüzde 1,5 ile Mart 2020’den bu yana en hızlı günlük yükselişi kaydetmişti. Gelişen ülke para birimlerinde de dolar karşısında direnç gözlenmiyor.

Çin Merkez Bankası yuanın 2008 finans krizinden bu yana en düşük seviyeye gerilemesine karşı adım olarak yuana karşı pozisyon almanın maliyetini artırdı. PBOC, bankaların müşterilerine vadeli Döviz satışlarına karşı yüzde 20 zorunlu karşılık uygulayacak. Bu hamleye karşın offshore yuan dolara karşı yüzde 0,4 geriliyor.

NatWest Markets Ekonomisti Peiqian Liu’ya göre PBOC’nin hamlesi güçlü dolar dalgasını tersine döndürmede yetersiz kalacak. Ruble hariç neredeyse tüm gelişen ülke para birimleri dolara karşı değer kaybederken Güney Kore Wonu yüzde 1,4 gerileyerek 2009’dan beri en zayıf seviyeye indi.

Hisse senetleri piyasaları da haftaya olumsuz başlıyor. MSCI Global Endeksi 2020 dip seviyelerine yaklaştı. Japon Topix ve Güney Kore Kospi yüzde 2’nin üzerinde gerilerken Hong Kong Hang Seng sınırlı prim kaydetti.

Cuma gününü yüzde 1,7 düşüşle tamamlayan S&P 500’de vadeliler satış dalgasının devamına işaret ediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4 baz puan yükseldi ve yüzde 3,72’ye ulaştı.

Cuma ocak ayından beri ilk kez 80 doların altına gerileyen ABD ham petrolü büyüme endişeleriyle yüzde 0,5 geriliyor ve 78,3 dolardan alıcı buluyor. (indigo)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.