Yeni Doğan Bebek Bakımında En Çok Merak Edilen 6 Soru!

Beyin, vücudumuzun en önemli merkezidir. Neye inanırsak, ona göre davranır ve bedenimiz ona göre tepki verir.

Bu nedenle annelerin sütlerinin bebeklerine yettiğine inanması büyük önem taşır. Annelerin kendilerine ve bebeklerine güvenmesi, sağlıklı bebek bakımı için temel oluşturuyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Neonatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şenol Bozdağ, yeni doğan bebek bakımıyla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.

1. Bebek doğduktan sonra nasıl beslenmeli?

İlk emzirmeye mümkünse doğumu takiben ilk yarım saat içinde başlanmalı, en geç 1 saat içinde emzirilmeli. Bu süreç bebeğin uykuya dalmasını geciktirir ve emzirmenin başlangıcını kolaylaştırır. Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmeli ve uyku süresi 3-4 saati aşarsa, bebeğin uyanıp emmesi sağlanmalı. 2-3 haftalık olduktan sonra bebekler, kendileri açlık hissedip uyanmaya başlayacak ve düzenli emzirme alışkanlığı edinecekler.

2. “Sütüm gelmiyor” endişesiyle mamaya başlamak doğru mu?

Doğru pozisyonda ve doğru teknikle emzirildiği sürece anne sütü gelmez gibi bir durum söz konusu değildir. Annelerin kaygı ve korkuları, bebeğin aç kalma endişesiyle mamaya yönelmelerine neden olabilir. Bu nedenle emzirme danışmanlarının ve sağlık uzmanlarının desteğiyle annenin güven ortamında olması çok önemlidir.

3. Anne sütü nasıl artırılır?

Yeterli sıvı alımı ve dinlenmek, sütün artmasında en etkili faktörlerdir. Günlük 2-3 litre su veya içecek tüketmek tavsiye edilir.

4. Gaz şikayeti ne zaman başlar?

Sağlıklı bebeklerde kolik (gaz sancısı), 2-3 haftalıkken başlar, 4-6 haftada en yoğun hale gelir ve genellikle 3-4 aylıktan sonra azalır. Bu dönemlerde akşam saatlerinde, durdurulamaz ağlama nöbetleri görülebilir.

5. Bebekte gaz belirtileri nelerdir?

Huzursuzluk, memeye aşırı emme isteği, kusma, karın şişliği ve bebeğin bacaklarını karnına çekerek gazı çıkarmaya çalışması gibi belirtiler görülür. Gaz krizleri genellikle gece saatlerinde ve ani çığlıklarla kendini gösterir.

6. Gaz nasıl önlenir?

Anne, emzirirken gaz yapan yiyecekler ve içeceklerden uzak durmalı. Soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli gıdalar, lahana, portakal, limon, greyfurt gibi besinler gaz yapabilir. Kafeinli içecekler ve çikolata da gazı artırabilir. Ayrıca, emziren annelerin, inek sütü içeren gıdalardan uzak durması gerekebilir. Her beslenme sonrası bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalı. Gaz sancıları sırasında bebeği sakinleştirmek için ritmik hareketler ve sesler kullanılabilir (örneğin elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Milli Piyango ve Şans Oyunları Bağımlılık Yapar mı? Uzmanlar Açıkladı
Göz Migreni Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Bahar Yorgunluğuna Karşı İşte İpuçları!
Yaz Mevsimine Fit Girmenin 7 Altın Adımı
Haftada Ne Kadar Et Yemeliyiz? Fazla Et Tüketiminin Zararları