UHT ve Pastörize Süt Tercihine Dikkat!

Sağlık açısından önemli besin kaynaklarından biri olan süt, özellikle büyüme ve gelişme süreçlerinde kritik rol oynuyor.

Sütün, yüksek protein içeriği sayesinde çocuklardan yetişkinlere kadar pek çok yaş grubunun günlük beslenmesinde vazgeçilmez olduğu belirtiliyor.

Geleneksel yöntemle kaynatılan süt ile modern yöntemlerle işlenen sütler arasındaki farklar ise dikkat çekiyor. Türkiye’de en sık tercih edilen süt türleri arasında yer alan UHT (Ultra High Temperature) ve pastörize sütlerin, sağlığa etkileri üzerinde duruluyor.

Güvenlik ve Besin Değeri Dengesi

Süt üretiminde kullanılan ısıl işlemler, bakterilerin inaktivasyonu ve patojenlerin ölmesini sağlıyor. Ancak, bu işlemler sırasında sütün besin değerinin de kayba uğraması olası. Pastörizasyon işlemi, 72-80°C’de 15-30 saniye uygulanırken, UHT işlemi 135-150°C’de 1-10 saniye sürüyor. UHT yöntemi, tüm mikroorganizmaları tamamen etkisiz hale getirirken, pastörizasyon çoğu zararlı mikroorganizmayı yok ediyor.

Evde yapılması önerilen kaynatma işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürüyor ve bakterilere karşı etkili olsa da, besin içerikleri üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu nedenle, marketlerde satılan UHT ve pastörize sütler, besin değerinde daha az kayıpla güvenli seçenekler olarak öne çıkıyor.

Sağlıklıyken Süt Tüketimi

Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme içinde süt ve süt ürünlerine günlük yaklaşık 2-3 porsiyon (200-600 ml) tüketilmesi öneriliyor. Türkiye’nin beslenme rehberine göre, yetişkinler günde 2 porsiyon, çocuklar ve gençler ile belirli grupların ise 3-4 porsiyon süt tüketmeleri tavsiye ediliyor.

Kısaca, güvenli ve besin değeri yüksek süt tercihi yaparken, UHT veya pastörize sütlerin tercih edilmesi, sağlığın korunması açısından önemli oluyor. Siz de sağlıklı nesiller için süt seçiminizi dikkatli yapmayı ihmal etmeyin. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenmenin Beyin Kanaması Riskini Artırdığı Belirlendi
Çocuklarda Demir Eksikliği Gelişim Geriliğine Yol Açabilir
Evden Çalışırken En Çok Yapılan 6 Hata...
Çocuğunuzdaki bu işaretleri göz ardı etmeyin!
Ağız Kokusu Geçmiyorsa Kapsamlı Muayene Gerekli!