Çörek otu yağı antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Doğu Avrupa, Batı Asya ve Orta Doğu'da yetişir. İnsanlar çörek otunu binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullandılar. Tohumlar ayrıca kimyon, kekik vs. ile yemekleri lezzetlendirebilirler. Çörek otu yağının faydaları oldukça fazladır.
Çörek otu yağının faydaları:
Çeşitli uzmanlıklara sahip bilim insanları, çörek otu yağının faydalarını araştırmışlardır.
• Araştırmalar, çörek otu ilavesinin insanların vücut kitle indeksini (BMI) düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
• Çörek otu yağı, tümör azaltıcı özelliklere de sahip olabilecek bir antioksidan ve anti-enflamatuar bileşik olan timokinonu içerir.
• 2013'te Diyabet ve Metabolik Bozukluklar Dergisi'nde yayınlanan sistematik bir derlemede, çörek otu yağının faydaları arasında obezite ile mücadelede etkili olabileceği bulundu.
• İnsanlar çörek otu yağının faydaları için yiyeceklerle veya cilde faydalı olması için bölgesel olarak uygulayabilirler. Yağı masaj yağlarına, şampuanlara, ev yapımı cilt bakım ürünlerine ve kokulara eklemek de mümkündür.
Çörek otu yağı, aşağıdaki cilt rahatsızlıkları olan kişiler için de yararlı olabilir:
Egzama: Çörek otu yağının tedavi edici yararları vardır, el egzamasının şiddetini azaltabilir.
Akne: Araştırmalar, çörek otu yağının antimikrobiyal ve antienflamatuar etkilerinin sivilceyi iyileştirebileceğini göstermektedir.
Psoriazis: 2012 yılı fareler üzerinde yapılan bir araştırma, yağın aynı zamanda antiporiatik yararları olabileceğini göstermektedir.
• Çörek otu yağı da saçları nemlendirebilir, cildi yumuşatabilir ve nemlendirici olarak işlev görebilir.
• Çörek otu yağının faydaları sağlık üzerinde de fazladır; Son araştırmalar, çörek otu yağındaki timokinonun, birkaç kanser hücresi tipinde programlanmış hücre ölümünü veya apoptozu etkileyebileceğini göstermiştir. Bunlar beyin kanseri, lösemi ve meme kanseri hücrelerini içerir.
• Fareler üzerinde yapılan bir 2013 araştırmasına göre, çörek otu yağının faydalarından bir diğeri karaciğer ve böbrek hastalığı komplikasyonlarını azaltabilir ve organ yapılarını iyileştirebilir. Araştırmacılar, bu etkilerin insanlarda da meydana gelip gelmeyeceğini bilmiyor.
rek otu yağının faydalarından bir başkası antidiyabetik özelliklere sahip olması ve kan şekeri seviyesini yükseltmesidir. Yine, bu çalışmada hayvan modelleri kullanılmış, bu nedenle insanlarda yağın etkinliğini doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
• Anormal sperm ve infertilitesi olan erkeklerde yapılan plasebo kontrollü bir klinik çalışma, çörek otu yağının sperm hareketini iyileştirebileceğini ve sperm sayısını artırabileceğini buldu.
Çörek Otu Yağının Zararları Nelerdir?
Yan etkiler ve riskler
• İnsanlar ilaç yerine çörek otu yağı kullanmamalıdır.
• İlaç alan kişiler, çörek otu yağı gibi bitkisel takviyeleri kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç almayı bırakmamak esastır.
• Herhangi bir takviyede olduğu gibi hamile veya emziren kadınlar, kullanmadan önce çörek otu yağının faydalarının kendileri için uygun olup olmadığını görmek için doktorlarıyla konuşmalıdır.
• Çörek otu yağı bazı insanlarda alerjik döküntüye neden olabilir. Bu nedenle, reaksiyonu tetiklememesini sağlamak için önce ciltte küçük bir kısım üzerinde test yapmak hayati önem taşır.
• İnsanlar ayrıca yağı gözlerden, burun deliklerinden ve diğer hassas vücut parçalarından uzak tutmaya özen göstermelidir.
• Çörek otu yağı bazen mide rahatsızlığı, kabızlık ve kusma gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
En güvenli ve en faydalı şekilde çörek otu yağının faydalarını elde etmek için, her zaman yüzde 100 saf, sertifikalı, yüksek kaliteli, organik çörek otu yağı kullanılmalı.
Birçok çalışma, çeşitli tıbbi ve cilt durumları için sağlık ve kozmetik yararları olabileceğini göstermiştir, ancak bu çalışmalar genellikle insanlardan ziyade hayvan veya hücre modellerinde kullanılmaktadır.
Çörek otu yağı almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun, ürünleri alırken seçici olmak hayati önem taşımaktadır. Birçok sağlık deposu çörek otu yağı satmaktadır ve çevrimiçi olarak hem sıvı hem de kapsül şeklinde bulunur.