Bu durum midenin dolgunluk hissi, karın ağrısı, bulantı ve gaz gibi rahatsız edici belirtilerle kendini gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, bu rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi için faydalı olan 10 besini sıraladı.
Mide Şişkinliğine İyi Gelen Besinler
- Elma Sirkesi: Organik elma sirkesi, sindirim sistemi için faydalı bakteriler içerir. Mide asidini tedavi ederek şişkinliği azaltır. Yemekten önce seyretilmiş halde içilmesi önerilir.
- Fesleğen: Yatıştırıcı özelliği ile şişkinliğin giderilmesinde etkili olan fesleğen, çiğ ya da çay olarak tüketilebilir.
- Tarçın: Doğal bir antiasit olan tarçın, mide yanması ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Günlük olarak tarçın çayı şeklinde içilmesi tavsiye edilir.
- Ananas: Bromelain enzimi içeren ananas, protein sindirimini destekler. Olgunlaşmış bir dilimi ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
- Kivi: İçerdiği actinidin enzimi sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Ancak böbrek hastaları, hekim kontrolünde tüketmelidir.
- Fermente Lahana Turşusu: Probiyotik zenginliği ile sindirim sorunlarını azaltan lahana turşusu, tuz miktarı nedeniyle hipertansiyonu olanlar için önerilmez.
- Zencefil: Sindirimi hızlandırarak mide şişkinliğini azaltır. Taze zencefil salatalarda veya zencefil çayı olarak tüketilebilir.
- Yoğurt: Probiyotiklerle zenginleştirilmiş yoğurt, sindirimi kolaylaştırır. Kaymaksız yoğurt tercih edilmelidir.
- Rezene: Antispazmodik etkisi sayesinde şişkinlik ve krampları azaltır. Yetişkinler için günde 2 fincan rezene çayı önerilir.
- Papaya: İçerdiği papain enzimi ile mide şişkinliği ve kabızlığı hafifletir. Ancak gebelerde dikkatli tüketilmesi önerilir.