Kış Aylarında Eklem ve Kas Ağrılarına Dikkat!

Kış aylarında özellikle eklem romatizması ve kas rahatsızlıklarında ağrıların arttığını belirten uzmanlar, “Hastalar belli önlemler alarak bu ağrıların önüne geçebilir” diyor.

Soğuk ve yağışlı havalarda hava basıncının değişmesi sebebiyle özellikle eklem romatizmalı hastaların ağrılarının artabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bunun arkasındaki süreci şöyle aktarıyor: “Eklem romatizmalı hastalarda hasar oluşmuş eklemlerdeki basınç alıcılarında da hasar olduğundan, hasta en ufak hava basıncına dahi daha duyarlı hale geliyor. Bu yüzden özellikle yağışlı havalarda bu hasta grubunda ağrılar artar.” Aynı zamanda soğuk hava sebebiyle kasların ve damarların kasılması sebebiyle kaslarda kasılma ve kısalma olduğunu ve bu kaslara giden kan dolaşımının bozulduğunu belirten hekim, “Soğuk hava fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarında da ağrıların artmasına neden olabilir” diyor.

Ayrıca kış sezonunda çalışma hayatının daha yoğun ve daha stresli olduğunu, trafikte geçirilen zamanların arttığını hatırlatan hekimler, özellikle masa başı işlerde çalışanlarda eklem ve kas ağrılarının bu aylarda arttığına dikkat çekiyor. “Yazın genelde iş ortamı daha sakindir. Ayrıca günler daha uzun olduğu için iş dışındaki saatlerde spor olanakları daha fazladır ve insanlar yazın daha hareketli bir yaşam sürerler. Öte yandan yaz aylarında tatil fırsatları da daha fazladır. Kışın bu olanaklar azalır. Bunlar, kas ve eklem rahatsızlıklarına sahip kişilerin kış aylarında ağrılarının artmasını tetikleyen diğer nedenlerdir.”

Kışın D Vitamin Üretimi Ve Serotonin Salgılanması Azalır

Kış aylarında ağrıların artmasının bir başka nedeninin de D vitamini eksikliği olduğunun altını çizen hekimler, “Güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için kışın D vitamini seviyesi düşer. Bu da kas ve eklem ağrılarını artırabilir” diyor ve takviye alınması gerektiğini hatırlatıyor. Öte yandan güneş ışınlarının azalmasının serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını da düşürdüğünü ifade eden hekimler, bu durumun eklem ve kas ağrıları üzerindeki etkisini şöyle aktarıyor:  “Serotonin insana sadece mutluluk veren bir madde değil, aynı zamanda ağrının azalmasında etkili bir maddedir ve ağrı tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır.”

“Hastalarımızın sıkça sorduğu bir soru kışın fizik tedaviye girip giremeyecekleri. Sanki tedaviden sonra soğuk havaya çıkınca olumsuz etkilenilecek gibi yanlış bir algı var. Bu doğru değil. Kışın fizik tedavi olmanın herhangi bir olumsuz tarafı yok” diyen hekim, bu dönemde doktora görünmenin önemini şöyle anlatıyor: “Hastaların kış döneminde gelmeleri önemli. Çünkü ağrıların artma olasılığının olduğu bu dönemde gündelik hayatlarında alacakları önlemler konusunda bir uzmandan fikir almalılar. Egzersizleri düzenlenmeli ve ek önlemler konusunda doktora danışılmalı.”

Fizik tedavi konusunda bir başka yanlış anlaşılmaya parmak basan uzman doktorlar bu konuyu ise şöyle aydınlatıyor: “Fizik tedavinin bağımlılık yaptığı gibi yanlış bir inanış var. Bu da doğru değil. Fizik tedavi bağımlılık yapmaz. Eklem ve kas hastalıkları tamamen iyileşmeyen kronik hastalıklardır. Tedavinin tekrarlanması gerekebilir. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreden sonra tedavi tekrarlanması ihtiyacı doğabilir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur. Bunun olmaması için hastaların tedaviden sonra bizim önerilerimizi uygulaması gerekmektedir. Hasta ağrıları geçtiği için “nasılsa iyileştim” deyip bunlara dikkat etmezse hastalığı nüksedebilir ve beklenildiğinden daha erken bir sürede tekrar fizik tedaviye girmesi gerekebilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Soğuk Havalarda Hastalanmamak İçin Uzmanı Uyarıyor!
Göz Kapağı Estetiği: Yaşlanmanın İzlerini Silen Cerrahi Müdahale
Vitaminlerin Vücut Sağlığı İçin Önemi
Ultra İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşlanmaya Yol Açıyor
Yirmi Yaş Dişleri: Merak Edilen Sorulara Uzman Cevapları