Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Bu alışkanlıkların farkında olmak, böbrek fonksiyonlarını korumak ve ileride oluşabilecek ciddi komplikasyonların önüne geçmek açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Ağrı kesici kullanımı ve tuz tüketimi dikkat çekiyor
Prof. Dr. Koylan, özellikle aşırı ağrı kesici kullanımı ve yüksek tuz alımının böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna işaret etti. "Düzenli ve gereksiz yere alınan ağrı kesiciler, böbreklere zarar verebilir. Ayrıca, tuz oranı yüksek diyetler kan basıncını artırarak böbreklere yük bindirebilir," açıklamasını yaptı. Tuz yerine otlar ve baharatlar kullanarak daha sağlıklı alternatiflere yönelmek tavsiye ediliyor.
İşlenmiş gıdalar ve şekerden uzak durun
İşlenmiş gıdalar ve yüksek fosfor içeren yiyeceklerin, özellikle böbrek hastalığı olan kişilerde diyetten çıkarılması önemli. Prof. Koylan, bu tip gıdaların hem sodyum hem de fosfor oranları bakımından zararlı olabileceğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda, fazla şeker tüketiminin obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırdığına ve dolayısıyla böbreklere zarar verebileceğine değiniyor.
Su içmek ve dengeli beslenmek hayati
Yeterli su içmek, böbreklerin toksinleri ve sodyumu atmasına destek olurken, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye de katkı sağlar. Günlük 1,5-2 litre su tüketimi öneriliyor. Ayrıca, dengeli ve protein açısından uygun bir diyet, böbrek fonksiyonlarını korumada önemli. Meyve ve sebzelerle zenginleştirilmiş, düşük fosfor ve hayvansal protein içeren beslenme modeli, böbrek sağlığını güçlendirebilir.
Sigara ve hareketsizlikten uzak durun
Sigara içmek, böbrek kanseri riskini artırırken, kan damarlarına verdiği zararlar ile de böbreklerin işlevini olumsuz etkiliyor. Uzun süre hareketsiz kalmak ve fiziki aktivitenin düşük olması ise, kan basıncı ve glikoz metabolizmasını olumlu yönde etkileyerek böbrek sağlığına destek olabilir.
Uyku ve yaşam tarzı
İyi ve düzenli uyku, böbreklerin sağlıklı işlev görmesi için elzem. Genel sağlık ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde uyku-uyanıklık döngüsü önemli rol oynuyor.
Sonuç: Basit önlemlerle sağlıklı böbreklere sahip olunabilir
Prof. Dr. Nevrez Koylan, “Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, bol su içmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, sigara ve hareketsizlikten kaçınmak ile kalitelI uyku, böbrek sağlığını korumanın temel yollarıdır” diye konuştu. Günlük yaşamda alınacak küçük önlemlerle böbrek sağlığınızı güçlendirebilir, ileride oluşabilecek böbrek hastalıklarının ve komplikasyonların önüne geçebilirsiniz.(indigo)