Doğal yollarla kolajen almanız mümkün!

Vücudun yapı iskeletinin hammaddesi olan kolajenin kullanımı özellikle kadınlar tarafından son günlerde oldukça yaygınlaştı.

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, kolajen ihtiyacını karşılayan besinlerden ve vücuttaki kolajen miktarını artırmanın püf noktalarından bahsetti.

Hareketsizlik, sigara kullanımı, aşırı stres ve hava kirliliği, cilde esneklik ve canlılık sağlayan kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durumda ciltte sarkmalar, kırışıklıklar ve matlaşma gibi cilt güzelliğine gölge düşüren durumlar kaçınılmaz hale geliyor. Cilde kaybettiği kolajeni hızla geri kazandırmak ve kolajen üretimini desteklemek isteyenlerse, takviye kullanımına yöneliyor.

Bilinçsizce takviye kullanımının riskli olabileceğinin altını çizen Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan; yeterli miktarda tüketilen C vitamininin, hayvansal ve bitkisel bazlı proteinlerin vücudun ihtiyacı olan kolajen miktarını karşıladığını, düzenli yapılan egzersizlerin de kolajen üretimini desteklediğini söyledi.

Vücut proteinlerinin üçte birini kolajen oluşturuyor

Kolajenin vücutta en çok bulunan protein olduğundan bahseden Emel Terzioğlu Arslan,  “Vücudumuzdaki proteinlerin üçte birini oluşturan kolajen; deri, kemik, tendon, ligamentler başta olmak üzere pek çok organda bulunuyor. Yapısal protein ve bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı görevi görerek bir arada tutuyor ve vücut bütünlüğünü koruyor.

Dolayısıyla tüm bağ dokularımızın elastikiyetinin artmasını ve yenilenmesini sağlıyor. Vücuttaki kolajen seviyeleri yeterli olduğunda, kolajen içeren hücreler güçlü ve genç bir görünüm alırken, yetersiz olduğu durumda ise çeşitli eklem rahatsızlıklarına ve cilt problemlerine neden oluyor. Cildin daha sıkı ve gergin olmasına yardımcı olan kolajen, bu özellikleriyle çoğunlukla kadınlar tarafından en çok ilgi çeken konulardan biri oluyor.” dedi.

Kolajen artırmak için doğru beslenme ve egzersiz şart

Emel Terzioğlu Arslan, “Doğduğumuz andan itibaren vücudumuzda bulunan kolajeni, vücudumuz düzenli bir şekilde üretmeye devam ediyor. Ancak, kolajen üretimi bazı etkenler sebebiyle zamanla azalabiliyor veya yavaşlayabiliyor. Kolajen üretimini artırmak ise doğru beslenme ve yaşam tarzıyla mümkün olabiliyor. Özellikle yumurta, balık, hindi, tavuk gibi kaliteli hayvansal proteinler kolajen üretiminin doğal yoldan sentezlenmesini destekliyor.

Fasulye ve soya ürünleri gibi bitkisel kaynaklı proteinlerin de hayvansal kaynaklı proteinler kadar kolajen üretiminde önemli etkileri bulunuyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.

Soğan, sarımsak, pırasa ve kereviz gibi sülfür içeren besinler de kolajen için önemli besinler arasında. Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor. Beslenmenin yanı sıra, düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, yoğun güneş ışığı ve solaryumdan uzak durmak, rafine şeker tüketimini minimuma indirmek ve bol su tüketmek de kolajen üretimine destek sağlıyor.” dedi.

Kolajen üretimini artıran besinler:

-Yumurta

-Beyaz et (Balık, hindi, tavuk)

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler

-Kırmızı ve mor renkli meyveler (Ahududu, nar, çilek, böğürtlen, yabanmersini, kızılcık)

-Turunçgiller

-Süt ürünleri (Peynir, yoğurt, kefir)

-Soğan & Sarımsak

-Pırasa

-Kereviz 

(İndigo)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Soğuk Havalarda Hastalanmamak İçin Uzmanı Uyarıyor!
Göz Kapağı Estetiği: Yaşlanmanın İzlerini Silen Cerrahi Müdahale
Vitaminlerin Vücut Sağlığı İçin Önemi
Ultra İşlenmiş Gıdalar Erken Yaşlanmaya Yol Açıyor
Yirmi Yaş Dişleri: Merak Edilen Sorulara Uzman Cevapları