Çocuklarda burun kanamasının genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları veya hava değişimi gibi nedenlerden kaynaklanabildiğini kaydeden uzmanlar, yaşlılarda burun kanamasının ise çok daha ciddi bir durum olduğunu söylüyor. KBB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Burun kanamaları yüksek tansiyon hastalarında hayat kurtarıcı bir etkiye sahiptir.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, burun kanamaları hakkında bilgi verdi.
Kanama ailede paniğe yol açıyor
Burun kanamalarının aile için çok önemli bir durum olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Kanamanın miktarı ve hacmi ne olursa olsun aile içinde büyük bir paniğe yol açar. Burunda kanama görüldüğünde hastalar yaşına göre ayrılıyor.” dedi.
Çocuklarda burun kanaması nasıl durdurulur?
Çocuklarda burun kanamasının üst solunum yolu enfeksiyonu ya da hava değişimi gibi durumlarda görülebildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Burun kemiğinin alt kısmındaki yumuşak bölgeyi en az 4 dakika boyunca sıkarak burun kanamalarını büyük oranda durdurabilirsiniz. Burun kanamasında buruna peçete pamuk gibi cisimler sokmak doğru bir müdahale değildir. Burun daha fazla travmatize olur. Bir kez sümkürdükten sonra baskı yapmak en doğru müdahaledir.” diye konuştu.
Yaşlılarda burun kanaması
Yaşlılarda burun kanamasının çok daha ciddi bir durum olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, şunları dile getirdi:
“Yüksek tansiyon burun kanamasına neden olabilir. Bu sebepten dolayı kanamadan önce tansiyonun ölçülmesi gerekmektedir. Yaşlılarda daha derinden burun kanaması olmaktadır. Yaşlılarda burun kanaması olduğu zaman hiçbir müdahalede bulunmadan direkt doktora başvurulması gerekmektedir.
Çeşitli tamponlarla, cerrahi yöntemlerle ya da radyolojik tedavi yöntemleri ile müdahale edilir. Burun kanamaları yüksek tansiyon hastalarında hayat kurtarıcı bir etkiye sahiptir, fakat kanama dursa da durmasa da bir doktora başvurmak mutlaka gerekir.”
Soğuk havalara bağlı burun kanaması
Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, özellikle küçük yaştaki çocuklarda hava koşulları, özellikle nem, sıcaklık ve soğuğun burun kanamasını artırabildiğini ifade ederek, “Çocukların burun mukozası hassas olduğu için bu durum çocuklarda daha sık yaşanabilir. Bu tür kanamaların durdurulması oldukça basittir. İlk olarak baskı yöntemi kullanılmalıdır. Yani, burun ön kısmında ‘Little’ bölgesi olarak adlandırdığımız kemiğin altındaki yumuşak bölgeyi tutup, parmakla 4 dakika boyunca bastırmak gerekmektedir. Daha sonra, uzman tarafından verilen kremler ile bu bölgenin kanaması kalıcı olarak durdurulur ve epitelize edilir.” dedi.
Burun kanaması durumunda yapılması gerekenler
MayoClinic’in aktardığı bilgilere göre
- Burnunuzu şiddetli bir şekilde üflemekten ve burnunuza doku veya başka nesneler doldurmaktan kaçının.
- Çocukları burun karıştırmaktan vazgeçirin ve tırnaklarını kısa tutun.
- Nazal mukozayı nemlendirmek için reçetesiz satılan nazal tuzlu su spreyleri ve topikal nemlendirici jeller kullanın.
- Kış aylarında havadaki nemi korumak için ev tipi nemlendirici kullanın.
- Sigara içiyorsanız bırakmayı düşünün. Tütün dumanı burun mukozasını kurutur ve burun kanaması riskini artırır.
Eğer burnunuz kanıyorsa:
Neyse ki çoğu burun kanaması birkaç dakika sonra kendiliğinden durur. Sakin kalarak ve bazı basit adımları takip ederek çoğu burun kanaması tıbbi yardıma ihtiyaç duymadan kontrol altına alınabilir.
Bu adımları takip edebilirsiniz:
- Kan pıhtılarını temizlemek için burnunuzu hafifçe üfleyin.
- Mümkünse, reçetesiz satılan bir burun dekonjestanını kanayan burun deliğine iki ila üç kez püskürtün veya bir pamuk topunu dekonjestan spreyle doyurun ve pamuğu kanayan burun deliğine sokun.
- Burun deliklerini 10 ila 15 dakika boyunca sıkıştırarak burnunuza doğrudan baskı uygulayın. Kanamanın durup durmadığını görmek için baskıyı erken bırakmayın. Kanın boğaza kaçmasını önlemek için hafifçe öne doğru eğilin. Ağzınızdan nefes alın.
- Kanama 15 dakika sonra durmazsa adımları tekrarlayın.
- Kanama 30 dakika sonra durmazsa, nefes almada zorluk yaşıyorsanız, ciddi burun travması geçirdiyseniz veya ciddi kan kaybınız varsa ve kendinizi halsiz hissediyorsanız tıbbi yardım alın.
- Kanama durduktan sonra günün geri kalanında burun sümkürmekten veya yorucu aktivitelerden kaçının. Bir ila iki hafta boyunca günde iki ila üç kez nazal salin veya jel ile günlük nazal nemlendirme rejimine başlayın.(İndigo)