Baş Ağrısı ve Horlamanın Gizli Nedeni: Konka Şişmesi:

Kronik burun tıkanıklığı, horlama ve baş ağrıları gibi rahatsızlıklar, çoğu zaman göz ardı edilen bir sorunun, burun eti (konka) şişmesinin belirtisi olabilir.

Burun boşluklarında bulunan ve havayı ısıtıp nemlendiren konkalar, alerjenler ve enfeksiyonlar gibi etkenler nedeniyle şişerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Burun Tıkanıklığına Yol Açan Sebepler

Özellikle alt konkaları etkileyen şişlikler, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit ile hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Uzun süre ksilometazolin ve oksimetazolin içeren burun spreyleri kullanımı da burun eti şişmesine sebep olabiliyor. Bu durum, geceleri ağzı açık uyuma, horlama, mukus oluşumu, baş ağrısı ve burun bölgesinde kuruluk gibi pek çok problemi beraberinde getiriyor.

Tedavi Seçenekleri

Burun eti şişmesinin tedavisinde ilk olarak alerji ilaçları ve burun damlalarının kullanılması öneriliyor. Ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Bilazer, burun etlerinin cerrahi tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Konkaların kesilmesi, yana doğru kırılması veya modern teknikler olan radyofrekans ve lazerle küçültülmesi gibi çeşitli cerrahi alternatifler bulunmaktadır.”

Radyofrekans Yöntemi ile Tedavi

Radyofrekans yöntemiyle burun eti küçültme işlemi, elektrik enerjisinin radyofrekans dalgalarına dönüştürülmesi ile gerçekleşiyor ve bu yöntemle doku buharlaştırılıyor. İşlem, genel anestezi altında yapılmakta ve genellikle 15-20 dakika sürmektedir. İşlem sonrası hastalar, 4 saat içinde taburcu olabilecekleri gibi, aynı gün normal yaşamlarına dönmeleri de mümkün.

İyileşme Süreci

Operasyon sonrasında 2-3 gün silikon tampon kullanılması gerekiyor, bu sayede hastalar, burundan rahatlıkla nefes alabiliyor. Tamponlar çıkarıldıktan sonra, deniz suyu ve burun nemlendiricileriyle bir aylık bakım süreci önem taşıyor. Bu süreçte iyileşen burun içindeki kabuklar düşerse, hastanın nefes alması normale dönüyor.

Burun eti şişmesi, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sorun olarak dikkat çekiyor. Erken tedavi ve doğru yöntemlerle, sağlıklı bir nefese kavuşmak mümkün.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Kilolu Geçen Yıllar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
Dış Gebelik Nedir ve Neden Olur?
Tencere Yemekleri: Sağlıklı Beslenmenin Anahtarı!
Raf Ömrü Geçmiş Gıdaların Geri Dönüşümü olur mu?
Unutkanlığa Karşı Güçlü Bir Hafıza İçin 11 Öneri!