Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yayınladığı son raporunda, güvensiz gıdaların ishalden kansere kadar 200’den fazla hastalığa neden olabileceğini belirtti. WHO, her yıl dünya genelinde 420 bin insanın gıda zehirlenmeleri nedeniyle yaşamını yitirdiğini vurguladı.
Farklı şehirlerden gelen üst üste gıda zehirlenmesi haberleri, Dünya Gıda Günü’nde gıda güvenliğine dikkat çekiyor. Gıda güvenliğinin, gıda koruması ve beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çeken WHO, güvensiz gıdalarla bağlantılı sağlık sorunları arasında bir kısır döngü bulunduğunu ifade etti. Rapora göre, gıda zehirlenmeleri dünya genelinde her 10 kişiden birini etkiliyor ve özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
En yaygın görülen belirtiler sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir. Nadir olgularda, gıda zehirlenmesi sinir sistemine zarar verecek kadar ciddi olabilmektedir. Ekstrem olgularda felce, hatta ölüme neden olabilir.
Her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ila bir saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 12-48 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
“Tarladan Tabağa Güvenlik Sağlanmalı”
Her gün 80 ülkede yaklaşık 75 milyon insana yemek ve yaşam kalitesi hizmetleri sunan Sodexo, gıda güvenliğinin önemine dair açıklamalarda bulundu. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi CEO’su Ahmet Zeytinoğlu, gıda güvenliğinin halk sağlığını doğrudan etkilediğini belirtti. “Farklı yaş gruplarından milyonlarca insan, her gün en az bir öğün yemeğini iş merkezlerinde, fabrikalarda, sağlık kuruluşlarında ya da eğitim kurumlarında yiyor. Bu mevcut potansiyeli ülke çapında değerlendirdiğimizde, tarladan tabağa kadar takip ve kontrol edilmesi gereken gıda güvenliğinin, özellikle catering sektöründe sürekliliği açısından hayati önem taşıdığını” ekledi.
Zeytinoğlu, ayrıca gıda güvenliğinin kişisel hijyen, üretim güvenliği, depolama koşulları ve temizlik standartları gibi çok yönlü kontroller gerektirdiğini belirtti. “Özellikle merdiven altında yapılan, gıda güvenliğinden emin olunamayan ve insan sağlığını tehdit eden uygulamaların engellenmesi yönünde çok daha sıkı adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Gıda güvenliği konusundaki bu uyarılar, kamu sağlığının korunması ve güvenli gıda temininde atılacak adımların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.