Yirmilik Dişler Nedir ve Nasıl Çekilir?
Dt. Nazan Nur Arık, ağızda birinci ve ikinci büyük azı dişlerin arkasında görülen üçüncü azı dişine "yirmi yaş dişi" adı verildiğini belirtiyor. Toplumumuzda genellikle 18-27 yaş arasında çıkan bu dişler, sağlam çıksa bile bulundukları bölgenin iyi fırçalanamaması ve diş ipi kullanımına uygun olmaması nedeniyle zamanla problem yaratabilir.
Yirmilik Diş Sorunları Kimde Görülür?
Yirmilik diş sorunları sadece gençlerde değil, her yaşta görülebiliyor. Uzman Arık, dişin çıkmaya çalıştığı 18-27 yaş aralığının en problemli dönem olduğunu ancak diş her zaman sorun çıkaracağı zaman önceden sinyal verdiğini vurguluyor. Perikoronitis denen bir iltihaplanma durumu, yirmilik dişlerin tam çıkamaması veya çıksa bile diş etiyle bağlantısının devam etmesi nedeniyle ortaya çıkabiliyor.
Yirmilik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Yirmilik dişlerin çekimi, dişin durumuna göre değişiklik gösteriyor. Eğer diş gömülü ise cerrahi işlem gerekebiliyor. Diş etinde gömülü ve kemik çıkarımına gerek yoksa diş etinde küçük bir kesi yapılarak çekilebiliyor. Eğer diş herhangi bir şekilde gömülü değilse, diş hekimi kolayca çekebiliyor. Ancak her çekim işlemi komplike olabileceği için uzman hekim desteği önemli.