Asgari ücretin ortalama bir ücret haline gelmesi ve üniversite mezunu gençlerin maaş isyanları, eğitimli kesimin gelirlerinde önemli bir erime yaşandığına işaret ediyor. Artan enflasyon, gelir dağılımındaki bozulma ve eğitimli-eğitimsiz kesim arasındaki farkların kapanması, bu durumu tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.
TÜİK verilerine göre, üniversite mezunlarının yıllık ortalama gelirlerinin okul bitirmeyenlere oranı 2006'da 3,66 iken, 2024'te 2,91'e geriledi. Lise ve dengi okul mezunlarıyla üniversite mezunları arasındaki fark da 2006'daki 1,45 seviyesinden 2024'te 1,29'a düştü.
Ekonomist Ali Ağaoğlu, "Üniversite mezunuyla vasıfsız işçi arasındaki fark gittikçe azaldığında, birisi çok rahatlıkla 'Ben neden okudum?' diye sorduğunda verilecek yanıt yok" ifadeleriyle bu duruma dikkati çekiyor.
Eğitim politikalarındaki niceliksel artışın da gelir dağılımındaki değişimlerde etkili olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, üniversite eğitiminin getirisi üzerindeki bu olumsuz tabloyu yakından takip etmek ve çözüm önerileri geliştirmek gerektiğini belirtiyor.(ekonomim)