Uluslararası EXPO 2023 Konferansı’nın ilki başarıyla tamamlandı

Kahramanmaraş’ta Onikişubat Belediyesi ev sahipliğindeki EXPO 2023, ilk uluslararası konferansına ev sahipliğini yaptı. Geniş katılımlı konferansta konuşmacılar yaptıkları sunumlarla EXPO 2023 temalarına adeta ışık tuttu.

Onikişubat Belediyesi ev sahipliğinde Kahramanmaraş’ta kapılarını açacak olan EXPO 2023, her geçen gün gelişmeleriyle kent halkını heyecanlandırırken, birbirinden önemli toplantılara ev sahipliği yapıyor.

EXPO 2023’le her alanda yeni bir atılımı hedefleyen kentte bilinç oluşturma amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda Onikişubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğinde EXPO 2023 Konferansı organize edildi.

EXPO 2023 Sergi Alanı’ndaki Arasta Çarşısı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Uluslararası EXPO 2023 Konferansı’na, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nilgül Karadeniz, Bartın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sebahat Açıksöz ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şule Kısakürek konuşmacı olarak katılacak. EXPO 2023 Konferansı, Japonya EXPO 2027 Yokohoma Başdanışmanı Dr. Takuhiro Yamada’nın konuşmacı olarak yer almasıyla uluslararası boyut kazandı.

Konferans, KSÜ EXPO Komisyonu Başkanı ve Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şule Kısakürek’in açılış konuşması ile başladı. Kısakürek konuşmasında, EXPO’nun tarihçesi ve amaçlarını anlatarak EXPO 2023 hakkında bilgi verdi.

Daha sonra kürsüye KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan geldi. EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’a kazandıracağı ekolojik ve ekonomik katkılardan bahseden Doğan, Başkan Hanefi Mahçiçek ve Onikişubat Belediyesi’ne teşekkür ederek, üniversite olarak her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

“Kahramanmaraş’a ziyaretçi gelmesini sağlamalıyız”

Başarılı girişimlerle Kahramanmaraş’a EXPO’yu kazandıran Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, tanıtım filminin izlenmesinin ardından EXPO 2023’ün süreçleri hakkında bilgiler verdi. Başkan Mahçiçek, “Kahramanmaraş, tabiatıyla, doğasıyla, kültürüyle ve sanayisiyle muazzam güzelliklerle çevrili bir kenttir. Bu kentin her şeyi var ama eksik olan nedir? En büyük eksiğimiz tanıtımdır. Kahramanmaraş’ın Akdeniz Bölgesi’nde olduğunu bile bu ülkenin büyük bir kısmı bilmez. Bu tanıtım eksikliğini ortadan kaldıralım diye bir proje üretelim istedik ama öyle bir proje üretmeliydik ki hem uluslararası hem de ulusal boyutu olmalıydı. Böylelikle başka ülkelerden ve ülkemizin farklı şehirlerinden Kahramanmaraş’a ziyaretçi gelmesini sağlamalıydık. EXPO 2023 özelinde çalışmalara başladık, ülke ülke gezdik, lobi çalışmaları yaptık. 2018 yılında 2023 yılı EXPO’sunu Onikişubat’ımızda düzenleyelim diye başvurduk. İtalya’da yapılan toplantıda 62 ülkenin oy birliğiyle EXPO’nun 2023 yılında Kahramanmaraş’ta düzenlenmesine karar verdiler. 2023’ün bir diğer önemi ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olmasıydı. Projeyi aldık ve çalışmalara başladık” dedi.

“Kahramanmaraş’ımızı marka şehir haline getirmiş olacağız”

Sözlerinin devamında EXPO 2023 projeleri ve hedeflerini anlatan Başkan Mahçiçek, “Burada en önemli hedefimiz sürekliliği sağlamaktı. Sadece EXPO döneminde sınırlı bir çalışma yaparsak, harcadığımız paranın israf olacağını biliyorduk. Bunu sürdürülebilir hale getirmek amacıyla içine projeler ekleyerek daha anlamlı hale getirdik. EXPO Sergi Alanı’na ek olarak, alanın sürdürülebilirliğini sağlamak adına dünyanın ikisi bir arada ilk Uğurböceği ve Kelebek Bahçesi ile Avrupa’nın en büyük Kristal Lagünü’nü projelendirdik. Kristal Lagün’ümüz şuan masmavi görünümüyle adeta büyülerken, gelecek adına bizlere umut veriyor. Aynı zamanda bitki heykelleri, hobi evleri, yerel zanaatların ve özel ürünlerimizin sergileneceği Arasta Çarşısı, Kültür ve Sanat Sokağı, 15 bin kişilik amfi tiyatro, nikah salonu ve Türkiye’nin en yeşil camisi ile muhteşem bir cazibe merkezi oluşturduk. Aynı zamanda geçenlerde ihalesini yaptık, artık biliyorsunuz kapalı AVM konsepti yok, dünya açık AVM’ye geçiyor. Yapacağımız açık AVM ile de buradaki insan sirkülasyonunu en üst seviyeye çıkaracağız. Böylelikle EXPO döneminde en az iki milyon, gelecek yıllarda da en az bir milyonun insan EXPO 2023 ile Kahramanmaraş’a gelmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda bir turizm koridoru oluşturacağız. Kahramanmaraş’ımızı hem ulusal hem de uluslararası anlamda öne çıkan, marka şehir haline getirmiş olacağız. Başta hocalarımız olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, EXPO 2023 Konferansı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Alanının en gözde isimleri birbirinden önemli sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi

Konferans, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgül Karadeniz’in, ‘Doğa Tabanlı Çözümler ve Yeşil Altyapı’ konulu sunumuyla başladı.

Prof. Dr. Karadeniz, konuşmasında doğa tabanlı çözümlerden örnekler verirken, Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Kent Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan ‘Yeşil Altyapı Rehberi’ kapsamında yerel yönetimlerin yeşil altyapı konusunu nasıl ele almaları gerektiğine dikkat çekti.

Daha sonra Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sebahat Açıksöz kürsüye gelerek, ‘Yeşil Altyapı Bağlamında Kentsel Tarım’ konulu konuşmasını yaptı.

EXPO 2023 kapsamında üretim peyzajları için yeterli alan ayrılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Açıksöz, uluslararası ve ulusal örnekler üzerinden kentsel tarım alanlarının kente katkılarını anlatırken, EXPO sergi alanlarının sürekliliğini sağlama açısından bu alanların yönetimine ilişkin öneriler paylaştı.

Açıksöz’ün ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şule Kısakürek, ‘Biyofilik Tasarım’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Kısakürek, biyofilik tasarım kavramını örnekler üzerinden açıklayarak, EXPO alanları için biyofilik tasarım anlayışının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Konferansın son konuşmacısı ise Japonya EXPO 2027 Yokohoma Başdanışmanı Dr. Takuhiro Yamada oldu. ‘Japon Bahçecilik Kültürü ve Japon Şehirlerinin Yeşil Altyapısı’ konusunda bilgilendirmelerde bulunan Dr. Yamada, Japon bahçelerinin planlama ve tasarım anlayışı konusunda sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında yağmur ve çatı bahçelerinde uygulanan örnekler üzerinden Japon kentlerindeki yeşil altyapı yaklaşımını anlattı.

Konuşmacıların sunumlarını tamamlamasıyla konferans sona ererken, Başkan Mahçiçek tarafından konuşmacılara EXPO 2023 özelinde hazırlanan sembol çiçek Maraş Sümbülü ile plaket takdim edildi.

Konferans, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri

Başkan Toptaş’ın ilkokul öğretmenine gösterdiği saygı takdir topladı
Kitap Fuarı'na Ulaşımda Kolaylık!
Dulkadiroğlu'nda Öğretmenler Günü Coşkuyla Kutlandı
Şekerli Caddesi Alternatif Güzergâh Oluyor!
"Hediyen Savaş Mağduru Çocuklara Destek Olsun" Projesi Devam Ediyor