Fatsa, Ordu ilinin batısında olup il merkezine 40 km uzaklıktadır. Fatsa’nın nüfusu 114.940’dir. Fındık bu ilçenin en büyük gelir kaynağıdır.
Türklerin Fatsa yöresine yerleşmeleri, Malazgirt savaşı sonrasındaki akınlarla olmuştur.
Doğal yer altı kaynakları açısından şanslı olan ilçede, Ilıca kasabasında şifalı su bulunmaktadır. Bu suyun romatizma, bel ağrısı, böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Elmaköy’de birçok hastalığa şifa olduğu bilinen Acısu bulunmaktadır. Kız kulesi, çınar ve ulu ağaçlar, Göreği manastırı, Cıngırt kaya ve Gaga gölü ilçede görülmeye değer yerlerdir.
Gaga gölü:
Cıngırt Kalesi:
Yapraklı köyü sınırları içerisinde yer alan ‘’Cıngırt Kalesi‘’ Fatsa'ya 5 km. mesafe. Yapılan litreratür çalışmaları, M.Ö. 301-63 yılları arasında tek ya da çok sayıda kayaya oyulmuş tünel şeklinde, güvenli olarak suya ulaşabilen basamaklı tünellerin, bu tip kale yerleşmeleri için karakteristik olduğunu göstermektedir. 1.Derece arkeolojik sit alanıdır.
Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı:
Ordu-Samsun karayolu üzerinde Bolaman Beldesi’nde yer almaktadır. Ordu – Bolaman arası 30 km'dir. Fatsa – Bolaman 4 km civarıdır.
Fatsa ilçesi, Bolaman beldesinde denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde, zincirleme bir şekilde inşa edilmiş kaledir. Gözetleme ve karakol görevi için iç ve dış
olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. İç kale kalenin batı ucunda yer almakta, Çok yüksek duvarlardan oluşmuş, kesme taşlar kullanılmıştır, içinde bazilika planlı küçük bir şapel bulunmaktadır, iç kale üzerine 18. yüzyılda ahşap bir konak yapılmıştır.