Türkiye’de sağın oyunu alabilen tek sosyalist: Karaoğlan

Türk siyasetine yıllarca yön vermiş, bakanlık ve başbakanlık yapmış, Kars’a yaptığı gezi sırasında yaşlı bir kadının kendisine Karaoğlan demesiyle ‘Karaoğlan’ olarak anılmıştı Bülent Ecevit.

29 yaşında, Cumhuriyet Halk Partisi’nde başlayan ve 50 yıl süren aktif siyaset hayatı, 24 Temmuz 2004 yılında sağlık sorunları nedeniyle noktalanmıştı.

Türkiye’nin yaşadığı en büyük kriz dönemlerinin çoğunda yönetimde O vardı. Ecevit, 1974 Kıbrıs Barış Harekatında başbakanlık görevini yürütmüş, yardımcısı Necmettin Erbakan’la adanın % 37'sinin fethedilmesinde büyük rol oynamıştı.

Kıbrıs Harekatında izin alınmadan ABD silahlarının kullanılması ve Türkiye'de haşhaş ekme yasağının kaldırılması, Amerika'nın Türkiye'ye ambargo uygulaması ardından gelen büyük ekonomik krizler, zamlar.. Ambargodan sonra Türkiye'deki Amerikan üslerine el konması.. 1978'de büyük krizlerden sonra anlaşmaya varılarak ambargonun kaldırılması. Tüm bu yaşanılanlarda Türkiye'nin başındaki isim, Başbakan Ecevit'ti.

Kıbrıs harekatından 3 yıl sonra yapılan seçimlerde, % 41.4 oy aldı. Bu oy oranı, sol görüşlü bir partinin çok partili siyasal yaşamda kazandığı en yüksek oy oranı olarak tarihe geçmişti. Muhafazakar ve Milliyetçilerin büyük desteğini almıştı.

12 Eylül döneminde eski CHP kadrolarından kopan Ecevit,1983-85 arasında Demokratik Sol Parti kuruluş çalışmalarını destekledi. 1985 yılında Bülent Ecevit’in siyasete girme yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit’in başkanlığında DSP kuruldu. 1987’de siyasi yasaklar kaldırılınca DSP’nin başına geçti.

Ecevit, 20 yıl aradan sonra,11 Ocak 1999 da azınlık hükümeti kurarak 4. Kez Başbakan oldu. Sadece bir ay sonra PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesiyle 70’lerden sonra yeniden siyasette büyük bir patlama yarattı. Muhafazakar ve Milliyetçilerin yine büyük desteğini alarak 18 Nisan 1999’da ki genel seçimlerden % 22.19 oy oranıyla birinci parti olarak çıktı.

1999 sonrasındaki ekonomik krizler, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le anayasanın ihlali konusunda sürekli ters düşmesi ve ilerleyen yaşı sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi.

4 Mayıs 2002 de rahatsızlanmasının ardından 24 Temmuz’da partisinin Genel başkanlığından ayrılarak aktif siyaseti bıraktığını açıkladı.31 Temmuz’da ise Türkiye’de erken seçim kararı alındı.

Bülent Ecevit, 19 Mayıs 2006’da geçirdiği beyin kanaması sonrasında bitkisel hayata girdi. 172 gün sonra 5 Kasım 2006 Pazar günü GATA’da hayatını kaybetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Başkan Toptaş’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Bin Öğretmen Atama Programına Katıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Yeni Memur Alımı Başlıyor!
Cumhurbaşkanlığı'ndan 65 Kamu Personeli Alımı Duyurusu
Başkan Akpınar’dan Öğretmenler Günü Mesajı