Hem doğal yaşamı hem de yerleşim alanlarını tehdit eden yangınlar, sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve bölge halkının yardım çağrılarıyla birlikte, müdahale hızına ve ekipman yetersizliğine dair tartışmaları beraberinde getirdi.
Yaz aylarında özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarındaki geniş alanlara yayılan orman yangınları, sadece doğayı değil, aynı zamanda çevresindeki köyleri ve yaşam alanlarını da tehdit ediyor. Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Muhalefet, Türkiye’nin kara ve hava gücünün yetersiz olduğu görüşünü dile getirirken, eldeki yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin kiralanması konusunda da eleştirilerini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise, “Cumhuriyet tarihinin en büyük” kara ve hava filosu ile yangınlara müdahale edildiğini belirtiyor.
Resmi makamlar, orman yangınlarına hazırlık seviyesini yüksek olduğunu savunurken, uzmanlar ise hava gücünün yeterli olduğunu, yetersiz kalan kısmın kara ekipleri olduğunu ifade ediyor. Orman Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Türkyılmaz ise ek kaynağın daha çok kara mücadelelerine ayrılması gerektiğini belirtiyor.
İşte Türkiye’nin yangınla mücadelede sahip olduğu toplam araç kapasitesi:
- Orman Genel Müdürlüğü, bu sezon için 27 uçak ve 105 helikopterle hazır olduğunu açıkladı. Uçakların toplam su atma kapasiteleri ise 438 ton.
- Ayrıca, yangın tespitinde kullanılan 14 insansız hava aracı (İHA) da aktif görev yapıyor.
- Ancak, bu uçak ve helikopterlerin tamamı devlete ait değil; bazıları özel şirketlerden kiralanıyor.
- Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 12 yangın söndürme uçağı, 2 yönetim uçağı bulunuyor. Geri kalan 11 uçağın ise kiralık olduğu belirtiliyor.
- Helikopterlerde ise toplamda 70’i kiralık olmak üzere, 73 yangın söndürme helikopteri mevcut. Bunlardan 9’u Orman Genel Müdürlüğü’ne ait, 3’ü yangın söndürme, 6’sı ise koordinasyon amaçlı kullanılıyor. Geri kalan 26 helikopter rezerv güç kapsamında.
Uzmanlar ise hava gücünün yeterli olduğunu, esas eksikliğin karadan yapılan müdahaleler olduğunu savunuyor. Orman yangınlarının büyük bir bölümü havadan değil, karadan söndürülüyor.
Bu tablo, Türkiye’nin yangınlara müdahale kapasitesinin durumu hakkında tartışmaları devam ettirirken, özellikle hava araçlarının yetersizliği ve kiralama politikaları Türkiye’nin yangınlara karşı hazırlık ve müdahale stratejilerini yeniden sorgulatıyor.
(ekonomim)