Türkiye BRICS’e katılmak istiyor: BRICS nedir?

Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerinin birleşmesiyle BRICS adını alan örgüte Türkiye’nin katılmak istediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı, Küresel Güney’in örgütünden ‘AB’ye iyi alternatif’ diye söz etti.

Kolektif Batı hegemonyasından kaçanların toplandığı en gözde örgüt olan BRICS’le ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan açıklama geldi. Çin’i ziyaret eden Fidan, Türkiye’nin BRICS’e katılmak istediğini ve bu organizasyonun AB’ye karşı iyi bir alternatif olabileceğini söyledi.

“Gelecek hafta Rusya’daki BRICS toplantısına katılacağım”

AB ile Gümrük Birliği anlaşması bulunan Türkiye’nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini belirten Fidan, gelecek hafta Rusya’da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını duyurdu. Asya’nın yanısıra Afrika’da da işbirliği ve çok taraflılığı desteklediklerini sözlerine ekledi.

Çin’in başkenti Pekin’de Türkiye-Çin Dışişleri Bakanları Hakan Fidan ile Vang Yi, görüşme gerçekleştirip ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan Pekin ziyareti kapsamında Çin ve Küreselleşme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri hakkında yaptığı konuşmada, BRICS açıklamasını yaptı. Bununla ilgili haberlerde Çinli kaynaklar, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın “Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz. Bu yıl işlerin nasıl gideceğini göreceğiz” dediğini aktardı.

Kremlin: Memnuniyetle karşılıyoruz, Türkiye’nin üyeliği zirvenin gündeminde olacak

Fidan’ın açıklamasını Rusya memnuniyetle karşıladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin BRICS ülkelerinin bir parçası olma isteğinden Rusya’nın memnuniyetini açıklayarak, konunun örgütün gelecek zirvesinin gündeminde olacağını söyledi.

Peskov, çeşitli devletlerden BRICS’e ilginin arttığını, ancak grubun ilgilenen tüm ülkeleri tamamen tatmin etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Kremlin Sözcüsü, “BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana. Bunun için çeşitli formatlar üzerinde çalışılıyor. Bu, zaman gerektiren bir süreç, ancak bu kadar yoğun ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

De-dolarizasyonun ön cephesinde

2009’da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in kurduğu 2010’da Güney Arfika’nın katıldığı BRICS, Küresel Güney’in ABD’nin kendi çıkarları uyarınca çıkardığı yaptırımları tüm dünyaya dayatması ve doları silah gibi kullanmasına karşı dolarsızlaşma (dedolarizasyon) çabalarının önemli platformlarından biri haline geldi.

Gelişmekte olan ülkelerden üyelik başvurusunun yağdığı BRICS’e Ocak 2024’te İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil oldu. Suudi Arabistan, planlandığı gibi 2024 yılı başında BRICS’e katılmadı, ancak hâlâ üyeliği düşündüğünü duyurdu.(İndigo)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Başkan Görgel, Bakan Ersoy ile Bir Araya Geldi
Elbistan’da Mazbata Heyecanı: AK Parti’nin Yeni İlçe Başkanı Fatih Arslan Göreve Başladı
9 yıl aradan sonra Çankaya Köşkü’nde ilk Kabine Toplantısı yapılacak!
Büyükşehir Belediye Başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Bir Araya Geldi
AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı'ndan Yapılan Açıklama: