Türk Bilim Tarihinin Önemli Figürü: Uluğ Bey

Timur İmparatorluğu'nun dördüncü sultanı ve üstün matematikçi-astronom Uluğ Bey, bilim ve kültür tarihinde önemli bir yere sahip.

1394 yılında Azerbaycan'ın Sultaniye şehrinde dünyaya gelen Uluğ Bey, sarayda aldığı eğitimin ardından 1409 yılında babasının kendisine verdiği Maveraünnehir bölgesinin yönetimiyle on altı yaşında devlet işlerinin başına geçti.

Uluğ Bey'in en önemli katkıları matematik ve astronomi alanlarında gerçekleşti. Semerkant'ta kurduğu rasathane, çağının en önde gelen bilim merkezlerinden biri haline geldi. Burada Kadızade-i Rumi ve Cemşid el-Kaşi gibi dönemin ünlü bilim insanları görev yaptı. Uluğ Bey, astronomi ile ilgili önemli gözlemler ve hesaplamalar yaparak "Zic-i Gurkani" adlı eseri kaleme aldı.

Uluğ Bey'in bilimsel çalışmalarının yanı sıra Semerkant'taki mimari faaliyetleri de dikkat çekici. İki medrese, bir hankah, bir hamam ve saraylar yaptıran Uluğ Bey, şehrin kültür ve bilim merkezi olmasında önemli rol oynadı.

Ne yazık ki Uluğ Bey'in hükümdarlık serüveni trajik bir şekilde son buldu. 1449 yılında oğlu Abdüllatif tarafından tahttan indirilen Uluğ Bey, iki yıl sonra yine oğlunun adamları tarafından öldürüldü. Ancak Uluğ Bey, Türk bilim tarihindeki üstün katkılarıyla her zaman anılmaya devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

2024 Yılı 32. Dönem POMEM Polis Alımı Duyurusu
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Önemli Duyuru: 491 Tarım İşçisi Alınacak
Meteoroloji'den 6 İle Kuvvetli Yağış Uyarısı!
BAYKAR'dan 37 Farklı Alanda 217 İş İlanı
2025 Yılında Kaç Gün Tatil Olacak!