Kahramanmaraş'ta turizm sektörünün ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkısının güçlendirilmesi amacıyla geliştirilen proje sürdürülebilir kırsal turizmde model ve öncü bir konsepte sahip olacak.
Avrupa çapında turizm destinasyonu oluşturulması da bu projenin bir önemli hedeflerinden birisi olarak kente katkı sağlayacak. Proje, doğal ve kültürel çevreyi koruyarak tarım, teknoloji, ticaret ve turizm gibi alanlarda Türkiye’nin ve Ortadoğu'nun lider bölgesi olmak vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) desteği ile gerçekleştirilecek.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu ve DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız projenin teknik destek sözleşmesini birlikte imzalayarak projeye start verdiler.
Burada bir açıklama yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Turizmle ilgili yeni bir başlangıç yapmak için Süleymanlı Kültür Köyü Projemizin protokolünü imzaladık. Projemiz inşallah yakın bir zamanda hayata geçecek. Bu da Kahramanmaraş için turizmin başka bir alanda başka bir yönüyle güçlü hareket edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun.” şeklinde konuştu.
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise “DOĞAKA olarak ülkemizin kültürel emanetlerini hali hazırda çıkarmış iken Turizm Master Planı’nda kendimize yeni hedefler bulmuş iken Ticaret ve Sanayi Odamızın özellikle destekleriyle Kahramanmaraş’ta müstesna bir yeri olan Süleymanlı Köyü’nün canlandırılmasına yönelik bazı faaliyetler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Turizm sektöründe sunulan ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve kırsal alanlarda, yörenin baskın özellikleri doğrultusunda kültür köyleri gibi tematik turizm alanlarının oluşturulması turizmde öncelik alanlarından birisi olarak tanımlanıyor. Süleymanlı Kültür Köyü Projesi, alanın çoğunlukla tarihi eserlerden dolayı koruma altında bulunmasından dolayı özellik arz ediyor.
Projenin hedeflerinden birisi de bölgenin tur organizasyonlarına dahil edilerek turizm hareketliliği kazandırılması. Yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyarete etmesi ve kırsal kalkınma ve istihdama da katkı sağlanması ön görülüyor.
Projenin ana hedef kitlesini Süleymanlı Köyü ve çevresinde yasayan topluluklar oluşturuyor. Tarım ve ormancılık ile birlikte hayvancılık sektöründen sağlayan yöre halkı, proje ile birlikte oluşacak ekonomik potansiyelden yararlanarak kırsal kalkınma konusunda öncü bir konsept elde edilecek.
Kahramanmaraş'ta turizm altyapısının iyileştirilmesi ile gelen turistler bir yandan tarihi ve kültürel değeri olan yerler hakkında bilgi sahibi olması diğer yanda turistlerin sayısı arttıkça, kırsal turizm ve gastronomi gibi alternatif alanlardaki yatırımların aynı oranda artması bekleniyor.