İlahiyat Fakültesi youtube kanalından canlı yayınlanan konferansa KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan, üniversite üst yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katılırken, konferansın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.
Akademi-Öğrenci Buluşmaları programlarına emek veren ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Can, “Pandemi döneminde hayat devam ediyor. Bizler bu dönemde de işlerimizi aksatmadan yürütmek için çaba gösteriyoruz. 35 bine yakın öğrencimizin mağduriyet yaşamadan eğitimlerini en iyi şekilde tamamlamaları için gereken her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.
Eğitim faaliyetlerini aksatmadan yürütürken, kültür ve sanat faaliyetlerini de çevrim içi programlarla sürdürdüklerini hatırlatan Rektör Can, ‘Akademi-Öğrenci Buluşmaları’ kapsamında gerçekleştirilen ‘Siyer Problemlerine Yaklaşım’ konferansının bu önemli faaliyetlerden biri olduğunun altını çizdi.
Öğrencileri ailelerinin bizlere emaneti olarak gördüklerini sözlerine ekleyen Rektör Can, “Öğrencilerimizi mesleki açıdan nitelikli bir şekilde yetiştirirken, aynı zamanda kültür, sanat ve spor alanlarında da daha donanımlı bireyler olmaları için her türlü imkânı sağlıyoruz.” dedi.
Üniversite olarak öğrencilerin doğru bilgileri doğru kaynaklardan edinmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Rektör Can, “Öğrencilerimizin hem bilimsel, hem kültürel, hem de dini anlamda sağlam ve birincil kaynaklardan istifade ederek yetişmesi için gerekli tedbirleri alıyor, bu amaca uygun faaliyetler gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan da ‘Akademi-Öğrenci Buluşmaları’ programına desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’a şükranlarını sunarken, konferanslara katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından KSÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Başkanı ve Siyer-i Nebi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAMER) Müdürü Prof. Dr. Şaban Öz, ‘Siyer Problemlerine Yaklaşım’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Şaban Öz, konferans kapsamında Peygamber Efendimiz (sav), siyer ilmi ve siyer problemlerine yaklaşım başlıkları altında değerlendirmelerde bunundu.
Son dönemde ortaya atılan peygambersiz İslam fikirlerine eleştiriler getiren Prof. Dr. Şaban Öz, “‘Hiç uydurma hadis yoktur’ cümlesiyle, ‘hiç sahih hadis yoktur’ cümlesi aynı noktaya hizmet ediyor; peygambersiz İslam’a hizmet ediyor. Hadis usulü olarak senet incelemesi yapılır, metin incelemesi yapılır ve denir ki; ‘şu hadis sahihtir’, ‘şu hadis uydurmadır’, ‘şu hadis zayıftır.’ Ama böyle bir şey yok; ‘rivayet gördüğün zaman uydur gitsin.’” diye konuştu.
“Peygambersiz İslam, peygambersiz, Kur’an, peygambersiz din, peygambersiz hayat olmaz.” diyen Prof. Dr. Şaban Öz, “Peygamber Efendimizi (sav) kafalarda o dokunulmaz noktaya oturtmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.