Rusya'nın Son Kozu Sıfır KM Fiyatlarını Yüzde 20 Artırabilir!

Geçtiğimiz yıl 50'nci yaşını kutlayan ve 200'den fazla premium yedek parça markasının ana distribütörlüğünü yapan MOTOR AŞİN, Avrupa ve Rusya arasında yaşanan gerilimlerin otomotiv endüstrisine olan etkilerini mercek altına aldı.

Rusya'nın son kozunu kullanarak doğalgaz akışını kesmesinin, Avrupa ülkelerindeki otomotiv üretimini zorlu bir sürece soktuğuna ve krizin daha da derinleşeceğine dikkat çeken MOTOR AŞİN CEO'su Saim Aşçı, "Ülkemizdeki otomobil fabrikalarında yaşanan enerji maliyetlerindeki artış ile Avrupa'da yaşananı ayrıştırmamız gerekiyor, zira Avrupa gerçek bir enerji krizi ile karşı karşıya ve alternatif enerji kaynaklarına erişim bugünden yarına çözülecek bir problem değil, bu sebeple yıl sonuna kadar sıfır km araç fiyatlarında ortalama yüzde “20” artış görebiliriz, aynı durum yedek parçalar için de geçerli. Örneğin sadece debriyaj balatalarında ve termostatlarda 3 hafta içinde yüzde 15’den fazla fiyat artışı yaşandı." dedi.

Ülkemizde otomotiv ve ticari araç pazarında, yedek parça ve satış sonrası sektörünün gelişiminde önemli roller üstlenen MOTOR AŞİN, bir süredir problemlerle yüzleşmek zorunda kalan otomotiv sektörünün yeni gündemi enerji krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası Avrupa Birliği ile yaşanan gerilimde, Rusya'nın son kozunu kullanarak doğalgaz akışını kesmesiyle otomotiv endüstrisinin ciddi bir yara aldığı belirtilirken, araç fiyatlarındaki artışın sene sonuna doğru daha fazla hissedileceği ifade edildi.

"Kısa vadede Türkiye için bir fırsat senaryosu ortaya çıkması ihtimaller arasında"

Avrupa ülkesinde hem tedarikçi hem de yedek parça üreticisi konumunda olan dünya devleriyle çalıştıklarını söyleyen MOTOR AŞİN CEO'su Saim Aşçı, "Enerji maliyetlerindeki artışın otomobil fabrikalarında getirdiği enerji krizi hem Avrupa’da hem de ülkemizde maalesef negatif bir gelişme olarak son günlerde gündeme geliyor. Ancak şunu ayrıştırmak lazım, ülkemizde yaşanan enerji maliyetlerindeki artış, otomobil üretiminde yüzde 15’ler seviyesindeyken Avrupa ülkelerinde maliyet artışından öte, gerçek bir enerji krizinden söz ediyoruz. Rusya, elindeki son kozu Avrupa’ya karşı uygulamış durumda, bu da otomobil üretimi gerçekleştiren fabrikalar özelinde ciddi bir krizi tetikleyecektir, zira resesyondan bahsediliyor. Ancak bu kriz durumu, ülkemizin alternatif bir pazar olmasına kısa vadede fırsat yaratabilir, tedarik edilebilecek belirli ürünler noktasında Türkiye ilk tercih olabilir. Yerli üreticiler olarak yeni bir pozisyon almamız gerekiyor. Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynakları arayışında olsa da bugün yarın çözülecek bir sorun değil." dedi.

Yedek parçada yüzde 15, otomobillerde yüzde 20 artış

Otomobil üreticilerinin üretime ara vereceğini ya da kapasite düşüklüğüne gideceğini kaydeden Aşçı, "Üretimin azalması, maliyetlerin artışı, doğrudan maalesef sıfır kilometre otomobil fiyatlarında artışı tetikleyecek, artışı sene sonuna doğru daha net hissedeceğimizi, ortalama yüzde 20 artış olacağını öngörüyoruz. Tedarik ayağındaki maliyet artışları sebebiyle yerli üretim otomobillerde de fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır, otomobil gittikçe değerlenen bir kıymet olarak ön plana çıkarken tüm bu durum maalesef ikinci el araç fiyatlarında artışı da tetikler. İşin yedek parça boyutunda ise fiyat artışları şu anda hissedilir durumda; örneğin sadece debriyaj balataları ve termostatlarda  3 hafta içinde yüzde 15’den fazla artış yaşandı." yorumunda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

En düşük emekli aylığı 14 bin 607 lira olacak!
KMTSO Başkanı Buluntu'dan Mücbir Sebep için Yoğun Ankara Mesaisi
Asgari Ücret Pazarlıkları Başlıyor: Zam Oranı Belirlenmek Üzere
4 Aralık 2024 Güncel Altın ve Döviz Kurları
3 Aralık 2024 Güncel Altın ve Döviz Fiyatları