RENKLERİN  RUHUMUZ İLE DANSI

Merve Dağ

Yağmur  sonrası toprağın kokusu ve o muhteşem gökkuşağı tarifi imkansız güzelliklerle dolu.Su damlaları ile ışık ışınlarının dansı burada başlar ve o güzel renkler meydana çıkar.Aslında ışığın gözümüz ve beynimizin idrak etmesiyle renkler oluşur.Sürekli gördüğümüz hayatımızın her alanında olan renkler çoğu kişi için pek bir anlam ifade etmez.Ama gerçekten bakıp da gören hele ki gördüğünü algılayan bir beyne sahipseniz renklerin ışıkla olan dansını büyük bir heyecanla seyredersiniz.

İngiliz fizikçi Isaac Newton Güneş ışığını elmas bir prizmadan geçirerek renklere ayırmayı başarmıştı.Yaptığı bu deneyde gökkuşağının yedi rengini de bir perdeye  aksettirmiştir ve bu renklerin görkemi,gizemi onu çok etkilediğinden birçok incelemeler yaparak renk bilimini ortaya koymuştur.Elbette ki Newton büyülendiği bu renklerin psikolojimize ve sosyal hayatımıza olan etkisini ve sonuçlarını düşünmemiştir.Farkında olmasak bile renkler hayatımızın her alanında kişiliğimizi etkileyerek hayatımıza yansır.Renkler sözel olmayan bir iletişim şeklidir.Evrensel olduğu gibi anlamları kültürlere göre de farklılık gösterir.Psikolog,sosyolog ve iletişim teorisi profesörü Eva Heller yazdığı ‘Renk Psikolojisi’ kitabında renklerin kişilik üzerindeki  etkilerini anlatmıştır.

Hiç düşündünüz mü ? Sosyal medya  amblemleri  facebook,Twitter neden mavi? Lokantada ki menüler neden kırmızı? Ve daha bir çok şey.Hatta Kromoterapi diye bilinen renklerle tedavi yöntemleri vardır.Eski  Mısır ve Çin antik kültüründe bu çok yaygındır ki günümüzde de kullanılır.Anlayacağımız renkler hayatımızın her alanında etkilidir.Kıyafetlerimizde ki renk tercihlerimizde kişiliğimiz hakkında fikirler verir.

KIRMIZI, duyguları ve de tutkuları harekete geçirir.Güvendir,tutkudur,aşktır,yüksek enerjidir.Ama bazen de tehlikedir,savaştır.Pazarlamada en çok kullanılan renktir.İştah açıcıdır ve anlık satın alma kararlarını harekete geçirir.

MAVİ,eşsiz bilincin ,uyumun ,sakinliğin ,gerçekliğin rengidir.Verimliliği artırdığı için ofislerde ve iş yerlerinde kullanılır.Markalarda güven ve samimiyeti temsil eder.Mavi  kırmızının aksine iştahı bastırır ki lokantalarda fastfood mekanlarında ve yiyecek reklamlarında kullanılmaz.

SARI,güneş ışığının,gençliğin,memnuniyetin ve sevincin rengidir .Renk psikolojisi uzmanlarına göre sarı renk bazen de çelişkili de olabilir.Hem iyiyi hem de kötüyü  simgeler iyimserlik ve kıskançlığı,anlayış ve ihaneti.Ayrıca yaratıcılığı temsil eder ve öne çıkarır.

TURUNCU,kırmızı ve sarının ahenkle birleşmesidir.Alışveriş hevesini arttırıcı özelliği vardır ki reklamlarda çok kullanılır.Neşeyi,hızı,yapıcılığı temsil eder.

YEŞİL,mavi ve sarının muhabbetidir.Doğanın rengidir,umuttur,iyileştiricidir,yatıştırıcıdır,sakinliktir ,huzurdur,yeniden doğuştur ve tomurcuklanan aşkı temsil eder.Engin Noyan Oma adlı kitabında ne güzel dile getirmiştir “Yeşildir umudun rengi” diye.

MOR,kırmızı ve mavinin dostluğudur.İyi niyettir,sakinleştiricidir,bilgelik ve gücü de temsil eder.Krallıklarda mor çok kullanılır. Maneviyatı  da temsil ettiğinden fiziksel ve ruhsal dengeyi sağlar.

Peki  siyah ve beyaz birer renk midir? Kimine göre renkleri açtığı ve koyulaştırdığı için renk kimilerine göre de her renk beyaz ışıktan oluşuğu için siyah da bütün renkleri soğurduğu için renksizliktir.Ama hayattaki dengedir.

SİYAH,zariflik,gizlilik,güç,hırs,soyluluk  ve otoritedir.Güç ve soyluluğu çağrıştırdığı için makam araçları siyahtır.Ayrıca konsantreyi de temsil eder ki bilgisayarların çoğu televizyonlar da siyahtır.Ayrıca karanlığı,savaşı ,kötülüğü ,ölümü de çağrıştırır.Yaşlılar için siyah olumsuzluğu ifade etse bile gençler de güç , gizem ve  hoşluğu anlatır.

BEYAZ,masumiyet,saflık,başlangıç ,statü,huzur ve de sakinliktir.

Hayat tüm renkler ile güzel.Önemli olan o güzellikleri  görmek hissetmek ve yaşayabilmektir.”Bir kişi sadece renkleri doğru düzenleyerek şiir gibi konuşabilir,tıpkı müzik ile rahatlatıcı şeyler söyleyebileceği gibi.”  Van GOGH.