Milli Eğitim Bakanlığında sözleşmeli öğretmenliği ilgilendiren değişiklik gerçekleşti. Mülakatın tamamen kaldırılmasını beklerken yönetmelik değişikliği ile daha da artırıldı. 14 Mayıs 2024 tarihli resmi gazetede “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.
Mülakatlar kaldırılmayacak mı?
KPSS adayları mülakatların kaldırılmasını beklerken daha da yönetmelikle güçlendirildi. Sağlık Bakanlığında da mülakat maddesi var ancak sadece KPSS puan üstünlüğüne göre yapılıyor. Ancak MEB öğretmen alımlarında mülakatta ısrarlı ve KPSS adayları da bu durumdan şikayetçi.
Öğretmen alımı sözlü sınav maddesi
KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır.
Sözlü sınav, Bakanlıkça sözlü sınav komisyonu oluşturulması öngörülen sözlü sınav merkezlerinde yapılır.
Sözlü sınava girmek isteyenler, tercihleri de dikkate alınarak belirlenen sözlü sınav merkezlerinden birinde sözlü sınava alınır.
Sözleşmeli öğretmenliğe atama için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, sözlü sınav komisyonunca yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olur.
Yeni eklenen hüküm: "Sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının %50’si ile sözlü sınavdan alınan puanın %50’si alınarak belirlenir.” hükmü eklendi.
MEB öğretmen alımı sözlü sınava “başarı” hükmü eklendi
Ayrıca "Atama ve görev yerinin belirlenmesi" maddesinde yer alan sözlü sınav ibaresinden sonra gelmek üzere başarı ibaresi eklendi. Buna göre maddedeki yeni ifade şu şekilde oldu:
Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlardan sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunanların atamaları, sözlü sınav BAŞARI puanı üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak ilan edilen kontenjanlar dâhilinde elektronik ortamda gerçekleştirilir. Puan eşitliği hâlinde KPSS puanı üstünlüğü dikkate alınır; eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenir.
Kaynak: Kamu Personeli Alını