Odaklanma sorunu: Yönetilemeyen dikkat, dağılan zaman!

Kanadalı araştırmacı Jonathan Schooler’ın yaptığı bir araştırmaya göre insanlar kitap okuma gibi basit bir işte bile dikkatlerini toparlamada zorlanıyor ve zamanlarının %16-20’sinde dikkat odakları yapılan işten başka bir işe kayıyor.

Odaklanma sorunu… Hiçbir işi yetiştiremiyor, en önemli, en acil işinizde bile dikkatinizi toparlayamıyor, aynı anda birden çok iş yapmaya çalışırken zamanı sürekli bölüp hiçbir işi bitiremeden günü bitiriyor ve bunun stresiyle her gün birikerek çoğalan işlerin arasında kayboluyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz!

Her ne kadar birçok insan odaklanma sorunu yaşasa da bu sorunu görmezden gelmemiz veya normalleştirmemiz için geçerli bir gerekçe değil. Hem sosyal hayatta hem de iş hayatında aynı anda birden fazla işe bölünenler veya odaklanılmadan yapılan işlerden ziyade odaklanarak yapılan işlerin daha verimli daha başarılı olduğunu görüyoruz. Çünkü odaklanma başarının kilit noktasını oluşturuyor.

Aslında sorun olarak nitelendirdiğimiz tüm durumlar gibi odaklanma sorunu da kavramı iyice benimsememiş olmamızdan kaynaklanıyor. Birçok kişiye gün içinde neler yaptığını soralım aldığımız cevaplar hep aynı olacaktır:

‘Sabahtan akşama kadar hiç boş durmuyorum yine de zaman bana yetmiyor, hiçbir işe yetişemiyorum. Daha kaç parçaya bölüneceğimi bilmiyorum.’

Cevap sizlere de tanıdık geldi değil mi?

Peki, meşgul olmakla iş bitirmek, üretmek aynı şeyler mi? Uzayıp giden mesailer, hep ertelenen yapılacaklar listesi, yarım yamalak yapılan hep bir pürüz çıkan ve her pürüze mutlaka bir bahane uydurulan çok emek harcanan ama asla tatmin etmeyen işler bunların hepsi meşguliyetimizi çoğaltıp başarısızlığımızı tescilleyen yani aslında odaklanamadığımızın dolayısıyla üretemediğimizin göstergesidir. Üretmek, verimli çalışmak için odaklanmayı çalışma prensibi haline getirmek gerekir. Odaklanma temelli çalışma prensibinde dikkat etmeniz gereken uymanız gereken birkaç püf noktası var.

Dikkat dağıtıcılardan uzaklaşmak odaklanmanın ön koşulu

Teknolojinin ağına düşüp çırpınan biz insanların dikkati hiç olmadığı kadar saldırı altında. Teknoloji iş hayatının vazgeçilmezi olsa bile bir tık uzağımızda olan sosyal medya, internet haberleri, eğlenceli içerikler, online alışveriş siteleri vb içeriklerle bizi düzenli aralıklarla bölebilecek bir ekranın etkisi altında kalıyoruz.

Önemli toplantılarda dahi bir mesaj sesiyle ya da titreşimle dağılabiliyor mesaja bakamadığımız anlarda aklımız telefonda kalırken o an konuşulan anlatılan her şeyi kaçırabiliyoruz. Aslında bu açıdan bakıldığında iş hayatının en verimsiz çalışma dönemini yaşadığını söyleyebiliriz. Verimli bir çalışma için odaklanma şart bunun için de dijital dikkat dağıtıcılara ayırdığımız süreleri kontrol ederek hareket etmeliyiz.

Önceliklerinizi doğru sıralamadığınız takdirde işleriniz arasında bölünmeler yaşayabilir ve odaklanmada zorluk çekebilirsiniz

Gün içinde birden çok işle meşgul oluyoruz. İşlerimizi önem, aciliyet veya zorluk derecesine göre sıralandırmadığımız takdirde işten işe atlayarak hiçbir işimize tam olarak odaklanmadan çalışırız.

Eğer siz de sorununuzun bu olduğunu düşünüyorsanız aynı anda birden çok işle uğraşıp elinizde birden çok tamamlanmamış işle ne yapacağınızı bilemeden stres içinde kalıyorsanız çalışma sisteminizde değişiklikler yapmanız sizi rahatlatacaktır.

Bu noktada işlerinizi gruplandırmanız ve hem zamanınızı hem de dikkatinizi etkili kullanmanız için sizlere Eisenhower Matrisi ile çalışmanızı öneririm. Eisenhower Matrisi için yapmanız gereken tek şey işlerinizi 4 gruba ayırmanız:

-Acil ve önemli

-Acil ve önemli değil

-Acil değil ve önemli

-Acil değil ve önemli değil

Önem derecesine göre sıralandırdığınız işlerinizi bu sıralama doğrultusunda yaparken dikkatinizin daha az dağıldığını ve elinizdeki işleri daha kolay şekilde tamamladığınızı göreceksiniz.

Stres odaklanmanın baş düşmanıdır!

Beyin stres anında normalden daha fazla enerji harcar. Kronik stres sonucunda oluşan zihinsel ve fiziksel yorgunluk süreklilik gösterdikçe beyin odaklanmakta zorluk çeker. Stresi azaltıp odaklanmayı arttırmak için uyku ve beslenme düzenine dikkat etmenin yanı sıra küçük egzersizler ve molalarla çalışmalarınızı daha düzenli hale getirebilirsiniz.

(Gamze Özyedek- İndigo)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Gri Koç’tan Sınava Hazırlanan Gençlere Destek!
Özel Okul Ücretlerine Düzenleme!
Büyükşehir, Çocuklara Çevre Bilinci Kazandırmak İçin Seminerlere Devam Ediyor
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nden Erasmus+ Akreditasyon Projesi 
Dulkadiroğlu Millet Kütüphanesi İnşaatı Başladı