Yeterince uykunuzu almış olmanız gerektiği halde uykusuz ve yorgun bir şekilde yataktan kalkmak normal değildir. Bu durumun sebepleri arasında çeşitli hastalıklar da olabilir, yaşam alışkanlıklarınız da.
Hangi Hastalıklar Sabah Yorgunluğuna Sebep Olur?
Sabah halsizliği kendi başına bir hastalık değildir, ancak bir hastalığın habercisi olabilir. Vücudunuzda iyi çalışmayan bir şey olduğu anlamına da gelebilir. Hangi hastalıklar yorgunluğa sebebiyet veriyor inceleyelim.
Kalp Problemleri Yorgunluk Yapar
Sabahın ilk saatleri kalp rahatsızlıkları için tehlikeli saatlerdir. Kan basıncının düşük olması beyindeki kan dolaşımında problemler meydana getirebilir ve bu durum yorgunluk hissine sebep olur.
Hormonal Hastalıklar Sabah Yorgunluğu ile İlişkili
Tiroid hormonlarındaki problemler vücudun çalışmasını ve metabolizmayı etkiler. Bu durum da yorgunluğa, sabah halsizliğine yol açar. Bu nedenle sabah yorgunluğu tiroid hastalıklarının habercisi olabilir.
Psikolojik Sorunlar Yorgun Uyanmanıza Sebep Olur
Depresyon ya da anksiyete durumları en çok sabahları kendini gösterir. Yoğun duygusal problemler yaşadığınız bir dönemdeyseniz bunun sebebi anksiyete ya da daha da ileri seviyede bir depresyon olabilir. Kendinizi tanımanız ve bilmeniz bu durumu anlamanız için yeterlidir.
Beslenme Yanlışlıkları
Geceleri ağır yiyecekler yemek sabah yorgunluğuna sebep olabilir. Ayrıca katı diyet programları da enerjinizi alıp götüren bir etkendir. Bu nedenle diyet yaparken de dikkatli olmanız gerekmektedir. Mutlaka diyetisyenin önerdiği şekilde diyet uygulamalısınız. Ayrıca diyetisyeninize günlük rutin aktivitelerinizden bahsetmeli ve harcadığınız kalori miktarını doğru tespit etmesi için yardımcı olmalısınız. Günlük size gereken miktardan daha az kalori aldığınızda enerjiniz de tükenecek, bu durumun kötü etkilerini en çok sabahları hissedeceksiniz.
Sabah Yorgunluğunun Çeşitli Sebepleri
Tüm bu rahatsızlıkların yanı sıra uyku Apnesi, fmf ailevi akdeniz ateşi, diyabet gibi kronik rahatsızlıklar, kansızlık, aşırı kafein tüketimi gibi bir çok nedenden dolayı yorgun uyanıyor olabilirsiniz. Ayrıca su tüketiminin az olması durumu da sabahki halinizi etkilemektedir. Yaşam alışkanlıklarınız da sabah yorgunluğunuz ile ilişkili olabilmektedir. Sigara ve alkol tüketimi yaşam kalitesini düşürmekte ve sürekli bir yorgunluk hissine sebep olmaktadır.
Sabah Yorgun Uyanmak İstemiyorum Diyorsanız
Öncelikle kendinizi iyi tanıyın ve iyi bir gözlem yapın. Sabahları yorgun uyanmanız ile ilgili kendinize notlar tutun. Kendinize şu soruları sorun:
Yeterince su içiyor muyum?
Duygusal durumum nasıl, beni üzen ve strese sokan şeyler var mı?
Uyguladığım diyet bana uygun mu?
Yeterince uyuyor muyum? Daha fazla ya da daha az uyuduğumda yorgunluk seviyemde değişme oluyor mu?
Yeterince sağlıklı besleniyor muyum? Kahvaltı öğünüme dikkat ediyor muyum?
Alkol, sigara ve kafein tüketimini azalttığımda yorgunluk seviyemde değişme oluyor mu?
Tüm bu sorular ışığında kendinizi gözlemleyin ve yorgunluğunuza çare bulabiliyor musunuz anlayın. Elinizden gelen bir şey olmadığını fark ettiğiniz anda ise doktora görünün. Kronik bir rahatsızlığınız olabilir ya da vücudunuzda bir şeyler doğru gitmiyor olabilir. Doktorunuza kendinizle ilgili tüm gözlemlerinizi aktarmayı unutmayın. Teşhis için durumunuzu doğru bir şekilde aktarmanız çok önemlidir.