Mutfakta En Çok Yapılan 9 Yanlış!

Cornell Üniversitesi'nden Gıda Bilimi Profesörü Robert Gravani, mutfakta en sık yapılan ve sağlığı riske atan 9 hatayı açıkladı.

Uzman, bu yanlışların gıda zehirlenmelerine ve hatta ölümlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

  1. Ellerinizi Yıkayın: Gravani, insanların genelde yemek pişirmeye başlamadan önce ellerini yıkamayı ihmal ettiğini vurguluyor. Gıda kirliliği kaynaklı hastalıkların yaygın olduğuna dikkat çeken uzman, en az 20 saniye sabunla el yıkamanın temel kural olduğunu belirtiyor.

  2. Çiğ Eti Yıkamak: Pişirmeden önce çiğ eti yıkamak da sık yapılan bir hata. Gravani, çiğ ette bol bakteri olduğunu ancak iyi pişirildiğinde bunların yok olduğunu söylüyor. Eti yıkamanın yararı olmadığını, aksine su damlacıkları yoluyla bakterilerin yayılabileceğini kaydediyor.

  3. Sebze ve Meyveleri İyi Yıkayın: Uzman, çiğ etin aksine sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerektiğine dikkat çekiyor. Sabun kullanılmaması ve yıkandıktan sonra iyi kurulanması gerektiğini vurguluyor.

  4. Pişirme Aletlerini Değiştirmemek: Özellikle çiğ et ve deniz ürünü pişirirken aynı mutfak aletlerini kullanmak tehlikeli olabiliyor. Pişirme esnasında kaşık ve diğer araçları değiştirmek ya da sık sık yıkamak, bakteri kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçebilir.

  5. Çiğ Gıdaya Baharat Kullanmak: Çiğ et veya sebze keserken üzerine baharat koymak, baharat kutularına bakteri bulaşmasına ve mutfaktaki diğer gıdaların bozulmasına yol açabilir. Uzman, baharatların kullanıldıktan sonra her defasında yıkanması gerektiğini söylüyor.

  6. Etin Piştiğini Göz Kararıyla Anlamak: Gravani, etin ya da deniz ürünlerinin piştiğini göz kararıyla anlamanın doğru olmadığını, mutfak termometresi kullanmanın çok yararlı olduğunu belirtiyor.

  7. Pişmiş Gıdaları Uzun Süre Dışarıda Bekletmek: Gravani, pişmiş yiyecekleri 2 saatten uzun süre dışarıda bekletmenin çok tehlikeli olabileceği uyarısında bulunuyor. Yiyeceklerin en fazla 2 saat içinde buzdolabına konması gerektiğini söylüyor.

  8. Buzdolabında Uzun Süre Bekletmek: Uzman, buzdolabında bekleyen pişmiş yiyeceklerin de bozulabileceğini, bunun görüntü ya da kokuyla anlaşılamadığını belirtiyor. 4 günden uzun süre buzdolabında kalan pişmiş yiyeceklerin çöpe atılması gerektiğini vurguluyor.

  9. Hassas Kişiler İçin Riskli Gıdalar: Gravani, özellikle midesi hassas ve hastalığa meyilli kişilerin az pişmiş et ya da sebze ve günü geçmiş yiyeceklerden uzak durması gerektiğini söylüyor. Yaş grubu açısından da 65 yaş üstü yetişkinler, 5 yaş altı çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklığı zayıf olanların gıda hijyenine daha dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor.(indigo)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Kış Aylarında Kilo Alma Nedenleri Nelerdir?
Modern Çağda Sağlığı Tehdit Eden 13 Alışkanlık!
Beşinci Hastalık Okul Çağındaki Çocukları Tehdit Ediyor!
Boy Uzatmaya Yardımcı Besinler!
Aralıklı Oruç Diyeti: Sağlıklı Kilo Kaybı İçin Etkili Bir Yaklaşım