Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Uygulama Ajansı’nın (EACEA) dört yıllığına maksimum 4 Milyon Euro destek sağladığı ERASMUS-EDU-2022-PEX-COVE çağrısına yönelik olarak gerçekleştirilen istişareler neticesinde Mesleki Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili proje önerisi hazırlanmış ve başvurunun olumlu sonuçlanması halinde mesleki eğitim noktasında bölgemizle planlamalar yapıldı.
KMTSO’nun Akademik Danışmanı Doç. Dr. Arif Selim Eren’in hazırladığı öneride Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş. yürütücülüğünde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Shafak Organization (SHAFAK), Klaipedos Valstybine Kolegija (Litvanya), Universidad Politecnica De Madrid (İspanya) ve Politechnika Slaska (Polonya) kuruluşları birlikte hareket edecek.
Proje kapsamında, konsorsiyumun oluşturulmasında mesleki eğitim veren kuruluşlar, bölgesel kalkınmaya yönelik kuruluşlar, inovasyon ajansı konumundaki kuruluşlarla birlikte üniversitelerin dahil olması sağlanmış, belirli periyotlarda bir araya gelecek olan proje ortaklarının mesleki bakımdan yetişmiş insan gücünün oluşmasına yönelik birlikte hareket etmeleri sağlanacak.
Ayrıca kurumların birlikte hareket ederek aynı problem üzerine farklı yönlerden kaynak aktarması yerine kaynakların verimli kullanılmasına yönelik ortak politikalar uygulanacak. Dört yıllık projede ilk başta sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacına yönelik taramalar gerçekleştirilecek. Ortaya çıkarılan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik mesleki eğitimler sunulacak. Proje kapsamında mesleki eğitime yönelik müfredat geliştirme başta olmak üzere pek çok akademik çalışmanın da gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Sanayiciler, kendi ihtiyaçlarına göre nitelikli eleman ihtiyaçlarını sürekli gözlemleyebilecekleri bir portal üzerinden bölgede yetişen gençlerin nitelikli ve sanayinin tam olarak ihtiyacını karşılayabilecek şekilde yetiştirilmesi sağlanacak. Bu sayede kamu, üniversite, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarının tümünü ilgilendiren nitelikli istihdamın oluşturulması ve sürdürülebilirliğine yönelik faaliyetler gerçekleştirilecek.
Yaklaşık 3.5 Milyon € bütçeli projenin desteklenmesi halinde mesleki eğitim konusunda sanayicilerin problemlerine çareler geliştirildiği gibi yeni yetişen pek çok gencimizin daha yüksek katma değer üreterek ülke ekonomisine daha fazla faydasının olması sağlanacak.
Ekonomik bakımdan her zaman daha üst sıralarda olmayı hedefleyen ve bu hedefe ulaşmak için bütün şehrin seferber olduğu bir dönemde dünyadaki belirsizliği fırsata çevirmek noktasında bu başvuru önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Mesleki Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili çağrıda bizim sloganımız ve proje başlığımız Learn&Earn yani öğren ve kazan olarak belirlenmiştir. Kahramanmaraşlılar olarak biz sanayide pek çok şeyi deneyerek başardık ve bu girişimle birlikte şehrimizin ve sanayimizin de pek çok şeyi aynı şekilde başarabileceğine inanıyorum. Proje başvurumuzun olumlu sonuçlanması halinde gelecek dönemde her açıdan merkez haline gelmiş bir Kahramanmaraş’ı bütün dünyaya tanıtabilecek şekilde daha pek çok öneriyle geliyoruz. Şehrin her anlamda gelişmesine yönelik çabalarımız devam edecek. Bu manada emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
(SON-
K.Maraş Muhammet Özer, [2.11.2022 11:58]
Yeşilkaya, açıklamasının devamında ise, “Atılması gereken ilk ve zaruri adım, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın behemehâl iptal edilmesidir. Çünkü bu düzenleme öğretmenlere yapılacak basit bir zammı bile sınav şartına bağlamakta ve itibarımıza kastetmektedir. Akabinde ise bizlere, eğitim paydaşlarına, hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği itibarıyla sırtımızdaki yükü daha da artıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim sendikalarının, eğitim çalışanlarının ve toplumun görüşleri de dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Ülkemizdeki gerçek enflasyonla eğitim çalışanlarının alım gücünün ne kadar düştüğü kamuoyunun malumudur. İnsanlık onuruna yaraşır yeterli ücret alarak çalışmak ve yaşamak anayasal bir haktır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim çalışanının mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi mümkün değildir. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır. Enflasyona göre vergi dilimleri yeniden düzenlenmelidir. 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge düzenlemesi muhakkak yapılmalıdır. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetilmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile, çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin çalışanlarının bu değerden yoksun hale gelmesi asla kabul edilemez. Mülakatın olduğu yerde liyakat olmaz. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim anayasal bir haktır ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin bir varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve bu insanî ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Öğretmenlerimizin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazdan ve şiddet sarmalından kurtulması akabinde haklarını yüksek sesle ulusa duyurması için her türlü anayasal haklarını kullanmasını zaruridir. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için, üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı niteliğinde bir eyleme imza atıyor ve bugün, 2 Kasım’da, yani bugün 1 gün süreyle iş bırakıyoruz. Türk Milli Eğitim sistemi ve ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ dünya standartlarını yakalayana kadar mücadele ve her türlü eylemsellik sendikal hakkımızdır. Sizlerin de hakları için verdiğimiz bu mücadeleye, omuz vereceğinizi umuyoruz” ifadelerine yer verdi.
(SON-