Kimyon Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kimyon, maydanoz ailesinin bir üyesi olan Cuminum cyminum olarak bilinen bir bitkinin kurutulmuş tohumundan yapılan bir baharattır.

Mucize Baharat : Kimyon

Kimyon tohumları yıllık bir bitkiden elde edilir; Bunlar küçük, tekne şeklinde ve kimyon tohumlarına benziyor. En yaygın kimyon çeşidi kahverengimsi sarı renkte olsa da bazen siyah kimyon, yeşil kimyon ve beyaz kimyon da bulabilirsiniz. Bütün tohumları Hint yemek tariflerinde (jeera olarak da bilinir) ve Meksika ve Orta Doğu yemeklerinde öğütülmüş kimyon, ayrıca biber, barbekü sosu, kuru fasulye ve marineleri bulacaksınız. Kimyon, biber tozunun tipik bir bileşenidir ve ayrıca, garam masala, köri tozu, achiote karışımları, adobos, berber ve baharat gibi diğer baharat karışımlarında da bulunur.

Kimyon, başta Meksika, Hint, Afrika ve Asya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde karabiberden sonra en yaygın kullanılan baharattır. Kurutulmuş tohumlar veya öğütülmüş toz şeklinde satılır. Köri tozu gibi birçok baharat karışımında da kullanılır. Ayrıca yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, yıllardır dünyanın birçok yerinde şifa amaçlı da kullanılmaktadır. Bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde sindirim, öksürük, ağrı ve karaciğer hastalıklarında kullanılır. Peki, Kimyon Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?

İran’da felç tedavisinde, Tunus’ta ise enfeksiyonları önlemek ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için kimyondan yararlanırlar. Kimyonun sağlığa faydalarını ispatlayan araştırmalarla birlikte, bu baharata olan ilgi de giderek artmaktadır.

Tam anlamıyla bir demir deposu olan kimyon, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan bir bitkidir. Kimyon tohumu, yüksek oranda kalsiyum, potasyum, magnezyum içerir. A, B12, B6, C ve D vitaminleri açısından da ideal bir kaynaktır. Aminoasitler, protein, karbonhidrat açısından da zengin olan kimyon, lifli bir besindir.

ABD Tarım Bakanlığı Ulusal Besin Veritabanına göre, 1 çay kaşığı bütün kimyon tohumunun içindekiler:

8 kilokalori

0.37 g protein

0.47 g yağ

0.93 g karbonhidrat

Aynı miktarda kimyon tohumu da 20 mg kalsiyum, 1.39 mg demir ve 8 mg magnezyum.

Kimyonun Faydaları

Ek olarak, kimyon, ilişkili sağlık yararlarından bazılarından sorumlu olabilecek antioksidanlar içerir.

Sindirimi düzenler

Kimyonda yer alan magnezyum, sodyum ve uçucu yağlar; sindirim sistemini hızlandırır, bir miktar sıcak suya eklenerek, tüketildiğinde mide ağrılarına iyi gelir. Kimyon, şişkinlik başta olmak üzere çoğu gastrointestinal bozuklukları tedavi edicidir. İrritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletir. Etkili bir gaz giderici olarak, gaz problemlerinizi hafifletir.

Kimyondaki timol isimli madde, bağırsaklardaki besinlerin sindirimden sorumlu emzimleri salgılayan salgı bezlerini uyarır. Kimyonun aroması, ağızdaki tükürük bezlerini harekete geçirir, gıdaların sindirimini kolaylaştırır.

Kas ve kemik gelişimini destekler

Demir deposu olarak bilinen kimyon, çocuklarda büyümeyi destekler. Genç kadınların adet döneminde kaybettikleri kanın yenilenmesini sağlar. Çocuklar tarafından tüketildiğinde çocukların sağlıklı kas ve kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir eksikliği ile karşılaşmamak için yemeklerinize bir miktar kimyon baharatı ilave edebilirsiniz.

Diyabetin tedavisine yardımcı olur

Kandaki yüksek şeker miktarını azaltan kimyon, diyabet tedavisinde etkilidir. Kanda üretilen şeker, normal işlevini kaybettiğinde proteine bağlanırken AGE’ler oluşur. AGE’ler, böbrek, sinir ve küçük kan damarlarına zarar verirler. Kimyonda AGE’leri azaltan önemli bileşenler bulunur. Kimyon takviyeleri ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir.

Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur

Fenoller, flavonoidler ve alkaloidler açısından zengin bir antioksidan olarak, vücudumuza zarar veren serbest radikallerle savaşır. Vücudumuzu zararlı kimyasallardan uzak tutarak, oksidasyon sürecini önler. Serbest radikallerin inflamasyona yol açmasının ve DNA’ya zarar vermesinin önüne geçer.

Yüksek kolesterolü düşürür

Kötü LDL kolesterol seviyelerini düşüren kimyon, sağlıksız kan trigliseritlerini azaltır. Yapılan bilimsel bir çalışmada kimyon takviyeleri kullanan hastaların kan kolesterolünde düzelmeler elde edilmiştir. Ancak, diyette baharat olarak kullanılan kimyonun aynı etkiye sahip olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Gıda kaynaklı hastalıkları önler

Antimikrobiyal birtakım özelliklere sahip olan bu şifalı bitki, gıda kaynaklı enfeksiyon riskini en aza indirger. Sindirildiği zaman antibiyotik olarak hareket eden megalomisin isimli bir bileşeni serbest bırakır. Gıda kaynaklı bakteri ve enfeksiyoz mantar gelişimini önler. Birtakım bakterilerin ilaç direncini azaltır.

İlaç bağımlığından kurtulmaya destek olur

Farelerde yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda kimyonun bağımlılığı ve yoksunluk belirtilerini azalttığı tespit edilmiştir. Ancak, bu etkinin insanlarda geçerli olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmamıştır.

Astım ve bronşiti tedavi eder

Tıpkı bir balgam söktürücü gibi davranan kimyon, balgamın hapşırma, öksürme ve tükürme yollarıyla dışarı atılmasını sağlar. Astım ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının doğal tedavisinde kimyon çayından yararlanılabilir.

Kanseri önler

Anti-kanserojen ve antioksidan olarak, kolon ve meme kanseri başta olmak üzere çoğu kanser türüne yakalanmanızı önler. Tümör oluşumunu durdurarak, tümörün daha geniş alanlara yayılımını engeller.

Kalp sağlığına iyi gelir

Kötü kolesterolle savaşır ve kalp ve damar sağlığına da iyi gelir. Damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde azaltır.

Zengin Bir Demir Kaynağıdır. Kimyon tohumları doğal olarak demir bakımından zengindir.

Bir çay kaşığı öğütülmüş kimyon 1.4 mg demir veya yetişkinler için

RDI'nın % 17.5'ini içerir.

Demir eksikliği, dünya nüfusunun% 20'sini ve en zengin uluslardaki 1.000 kişiden 10'unu etkileyen en yaygın besin eksikliklerinden biridir.

Özellikle çocuklar büyümeyi desteklemek için demire ihtiyaç duyarlar ve genç kadınların menstrüasyon sırasında kaybedilen kanın yerini almak için demire ihtiyaçları vardır.

Çok az sayıda yiyecek kimyon kadar demir içerir. Bu, baharat olarak küçük miktarlarda kullanılsa bile, iyi bir demir kaynağı işlevi görür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Kahramanmaraş Genç Sağlık Sendikası'ndan Açıklama!
Aile Bakanlığı 2390 Personel Alımı! Başvurularda Önemli Detaylar…
Aydın-Denizli Otoyolu’ndan 3 Günde 22 Bin Araç Geçti
Kültür ve Turizm Bakanlığı Memur Alımı!
Jandarma Lise Önlisans Lisans 9.690 Askeri Personel Alımı Sona Eriyor…