Dünyayı etkisi altına alan Korona virüs salgınıyla mücadele noktasında Kahramanmaraş’ ta alınması gereken tedbirleri kamuoyu ile paylaşan KAPAM, halkı devletin aldığı kararlara da tam olarak uymaya davet etti.
Yönetim Kurulu adına kamuoyu açıklaması yayımlayan KAPAM Başkanı İsmail Yaşar, salgının sosyo-ekonomik etkilerine değinerek, halkı en iyi şekilde bilinçlendirmenin önemine vurgu yaptı ve 65 yaş üstü vatandaşlara da psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirtti.
KAPAM, tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
“İnsanlık tarihi boyunca milyonlarca insanın ölümüne yol açan Kolera, dizanteri ve veba gibi ölümcül hastalılar yüzünden milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. 2020 yılının virüsü Korona da (Kovid19) ölümcül bir virüs olarak tanımlanmakta ve dünyanın bundan arındırılması mümkün görünmemektedir.
Geçen Aralık ayı başında Çin’de ortaya çıkan bu hastalığın Türkiye’ye, nispeten geç gelmesi bize zaman kazandırmış oldu. Hem dünyada ilk defa görülen virüsün yol açtığı belirtileri görebildik hem nasıl mücadele edilebildiğini izledik hem de gerekli önlemleri almak, sağlık sektöründeki eksiklerimizi giderebilmek için zaman kazanmış olduk.
Sağlık Bakanlığında oluşturulan Bilim Kurulu’nun gecikmeden devreye sokulması, konunun uzmanlarının önerilerinin dikkate alınması, bilimsel esaslara önem verilmesi, kamuoyunda olumlu karşılandı.
KAPAM olarak bizlerde yaşadığımız şehir plan Kahramanmaraş’ ta alınması gereken tedbirleri kamuoyu ile paylaşmak istedik.
Kovit19 salgını, çok yönlü tehdit boyutuyla sadece dünya çapında hayati bir tehlike olmakla kalmıyor, sosyo-ekonomik bir burgaç oluşturuyor. Küresel ekonomi, 2. Dünya savaşından bu yana en derin krize sürükleniyor.
Virüsün ülkemizde yayılması ve ilimizde de görülmesi ile birlikte toplumsal yaşamda başta sağlık ve ekonomik alan olmak üzere birçok alanda olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden oldu. İnsan yaşamında alışık olmadığımız yaşam biçimleri yaşandı. Bu olumsuzlukların giderilmesi virüsten korunmak için devletimiz bir takım tedbirler aldı. Her şeyden önce halkımızı bu tedbirlere eksiksiz uymaya davet ediyoruz.
Buradan Kahramanmaraş siyasetçilerine, mülki amirlere, bürokrasi kesimine ve meslek kuruluşlarına seslenmek istiyorum:
Şehrimizde 100.000 civarında asgari ücretle çalışan bir işçi kesimi yaşamaktadır. Bu kişilerin işini kaybetmesi hainde şehrimizi büyük bir ekonomik ve sosyal sorun beklemektedir.
Son zamanlarda yapılan haberlerde sokağa çıkma oranının ilimizde bir hayli yüksek olduğu görülüyor. Sokağa çıkmama konusunda halkımızın ivedilikle bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Özellikle insanların zorunlu giderleri olan faturalı harcamalarının en az üç ay ertelenmesi gerekmektedir.
Belediyemiz tarafında su faturaları 20 m3’e kadar ücretsiz, bundan sonraki tüketimler içinde % 20 oranında indirimli olarak düzenlenmelidir.
65 yaş üstü olan insanların ihtiyaçlarının karşılanması için valilik, belediye, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lar koordinasyon dahilinde çalışmalıdır.
Ayrıca bu yaş gurubuna ilimizde görev yapan psikolog, rehber öğretmenler ve sosyal hizmet uzmanları tarafından psikolojik destek verilmelidir.
Şehir içi toplu taşıma seferleri ve araç sayıları artırılmalı, aralıklı oturma düzeni sağlanmalıdır.
Köylerde köy imamları, sokağa çıkılmaması konusunda köy halkını bilinçlendirme çalışmalarına dahil edilmelidir.
Halkımızı olumsuz yönde etkileyen ve bilgi kirliliğine yol açan paylaşımları yapanların tespit edilerek gerekli müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir.
EVDE KAL KAHRAMANMARAŞ.
HEP BERABER BAŞARACAĞIZ.
En güzel günleri en kısa zamanda tekrar yaşamak ümidi ile…
Kahramanmaraş kamuoyuna saygı ile duyurulur.”