Kahramanmaraş’ta Verimsiz Araziler Coğrafi Tescilli İncirle Değerlendiriliyor

Kahramanmaraş’ta verimsiz ve atıl araziler, coğrafi tescilli yaş Abbas inciri bahçelerine dönüştürülerek değerlendiriliyor. Depremzede çiftçiler, bu süreçte kaliteli Abbas inciri hasadına başladılar.

Üreticilerden Muhammed Kılıç, bölgenin en güzel incirlerinden birini yetiştirmek amacıyla atıl durumda olan arazilerini incir bahçesine dönüştürdü. Kılıç, toplulaştırma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte bu tür arazilerin değerlendirilmesinin, deprem bölgesinde üretimin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

17 yıldır Abbas inciri üretimi yapan Kılıç, ailesine ait 10 dekarlık arazisinin yanısıra ek olarak verimsiz arazileri de tarıma kazandırarak ekonomiye katkıda bulundu. Kılıç, üç yıl içinde büyüyen ve meyve vermeye başlayan incirleri, Türkiye’nin neredeyse her yerine pazarlamakta ve ihracat için çalışmalarını sürdürmektedir.

Kahramanmaraş'ın coğrafi işaret tescilli ürünlerinden olan yaş Abbas incirinin hasadı başlamış durumda. Bahçede kilogram fiyatı 100, markette ise 130 liradan satılmaktadır. 2019 yılında coğrafi işaret alan Abbas inciri, Fatmali ve Hartlap mahallelerinde yetiştirilmektedir.

Abbas inciri, Türkiye’nin 60 iline pazarlanıyor ve Avrupa'ya ihracat için hazırlıklar yapılıyor. Bölgedeki üreticiler, inciri sabahın erken saatlerinde özenle topluyor. Toplanan incirler, büyüklüğüne göre ayrıştırılarak plastik kaplara veya kasalara dolduruluyor.

Yaklaşık 1500 üretici tarafından yetiştirilen Abbas inciri, bölgede önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Toplamda 2500 dekar alanda incir üretimi gerçekleştiriliyor ve yılda yaklaşık 3000 ton ürün elde ediliyor. Üreticiler, ihracat potansiyelini artırmak için kapama bahçelerin oluşturulmasını ve arazi toplulaştırılmasının hızlandırılmasını talep etmektedir.

Üretici Muhammed Kılıç, Kahramanmaraş Onikişubat mahallesinde çiftçilikle uğraştığını ve bu işe kamu görevinden ayrılarak başladığını belirtti. Abbas inciri yetiştiriciliğinin meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Kılıç, “Sabah namazıyla başlayıp saat 09.00’a kadar hasat edilen bir iş. Bu bölgede Abbas inciri alanlarının genişlemesini ve atıl arazilerin tarıma kazandırılmasını istiyoruz. Devletimizden, bu konuda engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri

Şehit Yakınları ve Gaziler Tarihi Mekanları Ziyaret Etti
Kitap Fuarı’na Ücretsiz Ring Seferler!
Kahramanmaraş’ta Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak…
KSÜ İktisat Fakültesi Öğrencileri Kipaş Tekstil'de!
Gençler Kürsüde Projesi Protokolü İmzalandı