Halk arasında “gelin böceği”, “uç uç böceği” veya “uğur böceği” olarak bilinen bu tür aslında “Coccinella septempunctata” (yedi noktalı uğur böceği) dır. Coccinellidae familyasına ait türlerin en çok bilineni ve en önemlisidir. Tepede olmalarının sebebi ise mevsimsel yaptıkları göçtür.
Kış uykusuna yatan uğur böcekleri yaz aylarında yeniden uyanarak bölgede Doğa Turizmini ve Tarım sektörüne katkı sağlamaktadır. Tarım zararlısı olarak bilinen yaprak bitleri, beyazsinek ve trips ile beslenen uğur böceklerini Haziran ve Temmuz aylarında tepede bulunan kayaların üzerlerinde, taş altlarında ve ağaç kabuğu altı gibi alanlarda ortalama 75 ile 100 adede kadar görmek mümkündür.
Yol üzerindeki bulunan Sır Barajı adeta ulaşılmak istenen tepenin de bir takım sırlı hadiselerle dolu olduğunu fısıldar bize. Tepenin belirli bir kısmına ulaştıktan sonra araçları bırakarak yaklaşık 30 – 45 dakikalık bir yürüyüş başlar. Sonrasında yaza bahara uyanan yüz binlerce birbirinden farklı desenli uğur böcekleri karşınızda. Tepede bol oksijeni ciğerlere çekerken fotoğraflaya bileceğiniz eşsiz kareler sizleri bekliyor. Havanın açık olduğu şanslı bir günde ise bu tepeden Kayseri’de bulunan Erciyes dağını görmek bile mümkün.
(Marastayasam.com)