Kahramanmaraş ‘Taş Mescid’e ziyaretçi akını

Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Beyliği tarafından 1510 yılında inşa edilen Taş Mescid (Medrese) yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Seyahat acentelerinin tarihi tanıtım mekanları arasında başı çeken Taş Mescid, kent meydanında yer alan tarihi Ulu Camii’yle bütünlük oluşturuyor.

Dulkadirli Alaüddevle Bey tarafından 15. yüzyıl sonlarında inşa ettirilen, tek katlı, açık avlulu, tek eyvanlı medrese plan düzeni gösteren yapı, güneyinde mescidi, gerisinde açık avlusu ve öğrenci odaları binayı tamamlıyor.  Yapıda ön plana çıkan düzgün kesme taş işçiliği ve Memluklu tarzı mukarnaslı pencere uygulaması bulunuyor. 

Türbe Kısmı ise: Alaüddevle Bey’in, Safevilerce katledilen oğlu Şahruh Mehmed adına 1510 yılında inşa ettirmiştir. Kare formda, içten kubbeli dıştan piramidal örtü ile kapatılan yapı, medrese ile bütünlük arz eder. Türbedeki sandukaların biri de Alaüddevle beyin kızıdır ve diğer altı sanduka ise Kurtuluş Savaşı milli kahramanlarına aittir.

Dulkadirli Şehzadesi Şahruh Mehmed Bey kimdir?

1298 yılında Elbistan’ın fethi le başlayan Dulkadirli hakimiyeti 1522 yılına kadar sürmüştür. 224 yıl hakimiyet sürmüş olan Dulkadiroğlu Devleti geniş bir alana yayılmıştır. Ankara’dan Şam’a, Şam’dan Mısır’a kadar varan bölgede etkinlikleri olmuştur.

Dulkadiroğlu Devleti’nin kudretli hükümdarlarından Sultan Alaüddevle Bozkurt Han’ın kendinden sonra tahta geçeceğini açıkladığı veliaht şehzade oğlu Şahruh Mehmed Bey,  1448 yılında Dulkadiroğlu Hanedanı mensubu Rüstem Bey’in kızı Şems Sultan’dan Maraş Elbistan’da Dulkadirli Sarayı’nda dünyaya geldi.

Dulkadiroğlu Devleti’nin birçok savaşında ve Diyarbakır, Mardin, Urfa gibi şehirlerin alınmasında Dulkadirli ordularının başında yer aldı.

Şahruh Mehmed Bey, II. Beyazıd ile Cem Sultan arasındaki Osmanlı tahtı mücadelesinde askeri desteklere II. Beyazıd’ın yanında yer aldı.

Dulkadiroğlu Devleti veliaht şehzadesi Şahruh Mehmed Bey, 62 yaşındaki iken, 1510 yılında Dulkadiroğlu şehri olan Diyarbakır’da Safevilere karşı savaşırken şehit düştü.

Şahruh Mehmed Bey’in neslinden gelenler bugün Maraş dışında, Kayseri Zamantı Tomarza, Kırşehir, Çorum gibi şehirlerde varlıklarını sürdürmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

"Çöle İnen Nur Kitap Okuma Yarışması" Yarı Final Heyecanı Yaşandı
Yazar Hacı Parlak, Gençliğin Sorunlarını Farklı Perspektiften Ele Aldı
Kahramanmaraş'ta Edebiyat Ruhu Yükselecek: 9. Uluslararası Kitap Fuarı Başlıyor
Büyükşehir Belediyesi'nden Sezai Karakoç Anma Programı
Yazar Hacı Parlak, Gençliğin Sorunlarını Ele Alacak!