ÇUKUROVA SİFED’in webinar serisinin konuğu bu kez Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) üyesi, Avukat-Arabulucu Turan Özer oldu.
Özer, Covid-19 pandemisi ile yaşanan süreçte iş yaşamının karşılaştığı hukuki sorunlarla gündeme gelen ‘Mücbir Sebep’ kavramı ve sürecin yönetimini anlattı.
Moderatörlüğünü ADSİAD ve ÇUKUROVA SİFED Başkan Yardımcısı Mehmet Erel’in yaptığı ve zoom uygulaması üzerinden yayımlanan webinarın açılış konuşmasını ise ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez gerçekleştirdi.
SÖNMEZ: YOĞUN ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ
Covid-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Çukurova’da da iş dünyasını son derece olumsuz etkilediğini belirten Sönmez, yeni normalde iş dünyasının işlerinin daha fazla olumsuz etkilenmemesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğunu ancak yeni normalde tedbiri elden bırakmamasının önemini anlatan Sönmez, gerek tarım ve sanayi gerekse hizmet, turizm ve sağlık sektöründe dünya ülkeleri ile rekabet edecek bir yapı oluşturacak Türkiye’nin uzun vadede daha güçlü bir ekonomiye kavuşabileceğini vurguladı.
EREL: BİR ÇOK SORUN OLUŞTU
Moderatör Mehmet Erel ise Covid-19 sürecinde iş dünyasında yaşanan büyük sorunların dondurulduğunu, iş dünyasının bu sorunları anlamaya çalıştığını belirtti. Salgının bir çok soruna gebe kaldığını söyleyen Erel, bir çok yerde kira, işçi, ödenekler ve üretimsizlikten kaynaklı hukuki sorunlar doğduğunu ifade etti.
ÖZER, UYARILARDA BULUNDU!
Hukuk dünyasına ‘Mücbir Sebep’ isimli kitap kazandıran, seminerin panelisti Av. Turan Özer de, hukuki terim olarak ‘Önüne geçilmesi elde olmayan, istencin dışında oluşan’ anlamı taşıyan ‘Mücbir Sebep’ konusuna değindi.
Covid-19 salgınından kaynaklı hukuki sorunların çözülebilme yöntemlerini anlatan Özer, arabuluculuğun da getirdiği sorumluluk gereği toplumun tüm kesimlerinde gerek sosyal gerekse ekonomik barış olmasını istediğini belirtti.
İnsanların davalara ve mahkeme süreçlerine bilinçli bir şekilde katılmalarının önemine işaret eden Özer, “Yaşama bütüncül bakmak, toplumsal barışa katkı sunmak sorunların çoğunu çözecektir” dedi.
Mücbir sebep kavramının toplumda tam olarak bilinmediğini, kişilerin bu kavram üzerinden tüm sorunların çözülebileceğini sandığını kaydeden Özer, borçlar hukukunu ve sözleşmeyi bilmeyenlerin hukuku bilemeyeceğini anlattı. İnsanların hukuk mücadelesine girerken aşama aşama ilerlemesinin doğru ve arabuluculuk sisteminin kullanılmasının önemli olduğunu kaydeden Özer, “Sözleşme, iş dünyasının birinci kuralında yer alır. Tarafların iradeleriyle oluşan, kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı olmayacak, karşılığında bir bedel ödenebilecek sözleşme iş dünyasının olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
Büyük acılara ve kayıplara neden olan virüsün verdiği ve vereceği zararların daha da artmaması için iş dünyasının tüm önlemlerini almasının önemini belirten Özer, arabuluculuğun önemli bir misyon üstlendiğini, aksi halde kriz sonrası hukuki uyuşmazlık ve dava yoluna gidilmesi halinde çok daha büyük bir karmaşa ortamının oluşabileceğini sözlerine ekledi.