Yerlikaya, Esed rejiminin sona erdiği bu tarihin, “bir dönemin bitişi ve yeni bir başlangıcın miladı” olduğunu vurguladı.
Bakan Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 12 yıl süren Suriye iç savaşının Türkiye ve bölge için ciddi insani ve yönetimsel zorluklar yarattığını belirtti. Bu süreçte Göç İdaresi Başkanlığı’nın kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Yerlikaya, 8 Aralık 2024 tarihini Suriye tarihindeki önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, “61 yıllık Baas rejimi çöktü. Esed ülkesinden kaçtı. Suriye'deki zulüm, tarihin karanlık sayfalarındaki yerini aldı” dedi.
Geri Dönüşler Hız Kazandı
Bakan, ülkedeki siyasi değişimlerin ardından geri dönüş sürecinde hızlanmanın gözlemlendiğini belirtti. “9 Aralık 2024'ten bu yana 175 bin 512 (33 bin 730 aile) Suriyeli kardeşimiz gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli şekilde ülkesine döndü” dedi. Yerlikaya, 2017 ile 2025 yılları arasında Türkiye’den Suriye’ye geri dönen Suriyeli sayısının toplamda 915 bin 515'e ulaştığını da açıkladı.
Uluslararası Hukuka Bağlı Göç Yönetimi
Yerlikaya, göç politikalarının medeniyet değerleri ve uluslararası hukukla uyumlu bir şekilde yürütüldüğünü dile getirerek, “Göç konusunu, medeniyet değerlerimizden aldığı ilhamla, uluslararası hukuk ve insani değerlere bağlı kalarak yönettik, yönetmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Geri Dönüş Süreci Tartışmaları
Yerlikaya’nın açıklamaları, Türkiye’de göç politikaları, mülteci entegrasyonu ve güvenli geri dönüş süreçlerinin yeniden kamuoyunun gündemine taşınmasına sebep oldu. Geri dönüşlerin hangi bölgelere gerçekleştiği ve altyapı ile güvenlik koşullarının durumu, hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda dikkatle izleniyor.