EFSANELERE KONU OLAN TEPE: ALİ KAYASI

Ali Kayası, Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi Bulutoğlu Mahallesi kuzeyinde bulunan Ceyhan Nehri yan kollarından Güredin Irmağı’nın oluşturduğu bir kanyondur.

Derin bir vadinin iki yakasını oluşturan Ali Kayası günümüzde Ceyhan Nehri üzerinde 1990 yılında inşası tamamlanan Menzelet Baraj Gölü’nün içinde kalmaktadır. Ali Kayası’nın, Menzelet Barajı yapılmadan önceki yüksekliği 160 metre iken günümüzde Menzelet Baraj Gölü dolu olduğunda 65 metrelik bir kısmı su düzeyinin üzerindedir. Kahramanmaraş Tersiyer tektonik evrimini yansıtan Ali Kayası Kanyonu, çok büyük bir denizaltı kanyon dolgusu stratigrafisi sunan farklı sedimentar fasiyes oluşumu tarafından kontrol edilen Miyosen yaşlı konglomera ve kumtaşlarından oluşmaktadır. Ali Kayası’nın bulunduğu vadide mevsimlik şelaleler, çam ve meşe ormanları bulunmaktadır. Ali Kayası’na ulaşım, Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 29. Kilometresi Suçatı ayrımından Süleymanlı yolu kullanılarak Şadalak mevkiinden sağlanabilmektedir. Aynı zamanda Bulutoğlu ve Kürtül Mahalleleri dağ yollarından yürüyerek ulaşım imkânı da bulunmaktadır.

Efsaneye göre; Hz. Ali küffarla savaşa giderken yolu bu sarp ve yalçın kayaya düşer ve burada bir süre mola verir. Sonra kendi adıyla anılan kayanın üzerine geldiğinde, kayanın Güredi Kalesi’yle bitiştiğini ve aynı adı taşıyan Güredi(Tekir) suyunun da yine Ali Kayası tarafından tıkanıp bir göl haline geldiğini görür. Bu duruma müdahale etmek isteyen Hz. Ali, kılıcı Zülfikar’ı çekip kayaya vurduğunda kaya düz bir şekil alır ve Güredi suyu yol bulup Ceyhan Nehrine karışır. Bu sırada Güredi Kalesi de kılıç darbesinden dolayı yaklaşık 1,5 km. kuzeye uzaklaşır. O sırada kalenin küffarın eline geçtiğini gören Hz. Ali, Düldül’ü şaha kaldırır ve Ali Kayası’ndan Güredi Kalesi’ne atlayıverir. Kalede çetin bir savaş veren Hz. Ali, kaleyi kısa zamanda teslim alır ve kale kumandanı olan Keşiş’in başını Zülfikar’ın ucuna takıp söz konusu kayaya doğru fırlatır. Keşişin başı kayanın kuzey yüzüne isabet eder ve başın değdiği kaya parçası derhal oyuluverir.

Bir diğer rivayete göre, İslam halifelerinden Hazreti Ali, atı Düldül'ün üzerinde dağdan dağa uçarak sefer yapmaktaydı Hz. Ali, bu seferlerin birinde Kahramanmaraş-Göksun arasında kalan bir dağda konaklamak için atı Düldül'ün ayaklarını sertçe yere basması sonucunda, buradaki bir kaya üzerinde atının ayaklarının izi kaldığı söylentisi, kulaktan kulağa günümüze kadar gelmiştir.


Söz konusu bu dağın tamamına yakın bir kısmı kayalardan oluşmaktadır. Rivayetten esinlenerek bu kayalıklara ALİ KAYASI adı verilmiştir.

Eskiden Göksun-Kahramanmaraş yolu, Ali Kayasının yanından geçmekteydi.

(marastayasam.com’dan alıntıdır)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri

Başkan Toptaş’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Bin Öğretmen Atama Programına Katıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Yeni Memur Alımı Başlıyor!
Cumhurbaşkanlığı'ndan 65 Kamu Personeli Alımı Duyurusu
Başkan Akpınar’dan Öğretmenler Günü Mesajı