İlkokul öğretmeninin hastalanması üzerine beyin cerrahı olmaya karar veren ve 200'ü aşkın bilimsel çalışmaya imza atan TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi duayen Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce koordine edilen çevrim içi konferansta Kahramanmaraşlılara hitap etti.
Ar-Ge Birimimizce çevrim içi şekilde ve Müdürlüğümüz Youtube kanalı üzerinden düzenlenen konferansta tüm Kahramanmaraşlılara hitap eden dünyaca ünlü akademisyen Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, "Beynin Şifresi ve Yapay Zekâ" hakkındaki kıymetli bilgilerini paylaştı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Cemal Yılmaz, bir takvim yılının son dakikalarında çok güzel bir etkinliği gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın hocamızın sadece okuduğu kitaplar ve eğitim hayatı, bize anlatacakları kadar kıymetlidir ve hepimize örnektir. Eğitim hayatı ve yaptığı çalışmalarla ülkemizin medarı iftiharı olan hocamıza, bizleri bu programda şereflendirdiği için Kahramanmaraş eğitimciler adına çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Beyin Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ise "Nazik davetiniz için çok teşekkür ederim. Bu benim ilk çevrim içi konferansım olacak. Daha önce böyle davetleri kabul etmemiştim ama söz konusu Kahramanmaraş olunca, Kahramanmaraş'a vefa borcum olduğunu düşünerek bu daveti kabul ettim" diyerek sözlerine başladı. 1461 yılında Trabzon fethedilince Fatih Sultan Mehmet Han'ın talimatı ile adı Baki olan büyük dedesinin Trabzon'a görevlendirilmiş olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, "Bakioğulları olarak adlandırılan sülalemizde Baki dedem Trabzon'da bir medrese ve eczane açmış. Kahramanmaraşlı Saçaklızade Osman Efendi, Trabzon'da Ortodoks vatandaşların eziyete uğradığı ve ona bu zulmü engellemesi gerektiği şeklinde bir rüya gördükten sonra Trabzon'un Çaykara ilçesine gelmiş. Orada bir papazla tanışmış ve papaz müslüman olmuş. Papazla birlikte bir medrese açmış ve İslamiyeti yaymaya başlamışlar. Bu hoca efendinin mezarı şu anda Hayrat ilçesinin Maraşlı köyündedir." diye konuştu.
Prof. Dr. Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yıllar sonra Osmanlı'nın son dönemlerinde büyük bir şehirleşme başlamış ve Trabzon'da büyük bir cadde açılarak oraya Saçaklızade Osman Efendi'ye istinaden Maraş Caddesi ismi verilmiş ama Kahramanmaraş'ın bu durumdan haberi olmamış. Yıllar sonra 1467 yılında Trabzonlu hemşehrimiz Necmettin Karaduman, Kahramanmaraş'a vali olarak görevlendirilince orada büyük bir cadde oluşturmuş. Bu caddeye büyük hizmetleri için Vali Necmettin Karaduman'ın adı verilmek istenmiş fakat Karaduman bunu kabul etmemiş. Israrların ardından Vali Necmettin Karaduman, Trabzon'da en büyük caddeye Maraş Caddesi adı verildiğini belirterek buraya da kendisi adına Trabzon Caddesi ismi verilmesine karar vermiş. Yani Karadeniz'in İslamiyet ile tanışmasında, bizlerin Müslüman olmasında Kahramanmaraşlıların büyük emekleri vardır. Bundan dolayı vefa borcum olduğunu düşünerek bu nazik davetinizi geri çevirmek istemedim."
Prof. Dr. Aydın, bu konuşmasının ardından konferans konusu olan "Beynin Şifresi ve Yapay Zekâ" hakkındaki sunumunu gerçekleştirerek kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı ve ardından program son buldu.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın Kimdir?
Bilim Adamı, Beyin Cerrahı, Düşünür, Edib, Şair, Güftekâr, Mûsıkîşinas, Teolog, Flozof, Hattat birçok meziyeti bulunan İsmail Hakkı Aydın, 1954 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokulu Maçka'da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon'da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Bilahare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kürsüsü'nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği'nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil'in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi'nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.
1984 yılı sonunda yurda dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı'na atandı. 1985'te Türkiye'de ilk olarak, "Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme ve Kayıt Sistemi"ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarı'nı kurdu. 1988'de beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi. Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, A.B.D.de, Congress of Neurological Surgeons'un İnternatıonal Fellow'u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi.
Davetli konferansçı olarak, birçok uluslararası toplantıya katılan ve bilimsel dergilerin yayın kurullarında yer alan Prof. Dr. Aydın, uluslararası düzeyde, yerli ve yabancı 200'ü aşkın bilimsel çalışmasının yanında bugüne kadar birçok doktor, beyin cerrahı, doçent ve profesör yetiştirmiş, dünyanın önde gelen bilim adamlarınca, yurt dışında gerek kitaplarda ve gerekse makalelerde birçok kez kaynak olarak gösterilmiş, geliştirdiği cerrahî teknikler klasik kitaplarda yer almıştır.