Dîvânu Lugâti't-Türk’ün Yazılışının 950. Yılı Kutlandı

İlk Türkçe sözlük olarak kabul edilen Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazılışının 950. yılı dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi, KSÜ ve TDK iş birliğiyle sempozyum düzenlendi.

KSÜ Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda alanında uzman isimler ve yazarlar, edebiyatseverlere seslendi. Edebiyat dolu sempozyumu takip edenler arasında; Vali Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, akademisyenler ve yüzlerce vatandaş da yer aldı.

"Kahramanmaraş'ın UNESCO Yolculuğuna Katkı Sağlayan Bir Program"

Programda konuşan Vali Mükerrem Ünlüer, "Şehrimizde depreme rağmen büyük bir fedakarlık ve özveriyle eğitime devam eden her iki ünüversitemizin de Kahramanmaraş'ın hızlı bir şekilde toparlanmasına çok büyük katkısı olmuştur. Sadece sosyal hayatı değil kültürel hayatı canlandıran bu sempozyum ve benzeri toplantılar da şehirde bu sürece katkı sağlamaktadır. Bu programın, geçmişten günümüze şiirin, şairin ve edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş’ın UNESCO adaylığı çerçevesinde de stratejik bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na “Edebiyat Kenti” olarak başvuran Kahramanmaraş adaylığı sürecinde önemli yollar kat etti. Bu sempozyumla şehirde edebiyat, sanat ve kültür alanında devam eden çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor” dedi.

"Dil Yaşadığı Sürece Kültür Yaşar"

Kahramanmaraş'ta düzenlenen sempozyumun Türk dünyası için çok önemli olduğunu vurgulayan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, "Kelimeler yaşadığı sürece kültür aktarılır, kültür yaşadığı sürece dil yaşar. Bu ikisi birbirine bağlıdır asla ayrı düşünülemez. Dillerin söz varlığıyla gelişmişlik düzeyleri arasında ilişki vardır. Yani dünyada dili gelişmiş kendisi geri kalmış bir medeniyet yoktur ve olamaz. Aynı şekilde söz varlığı eğitimine ve yaşına göre geri kalmış kendisi donanımlı nitelikli bir birey de olamaz. Bu bireyler için de geçerli. Yani insanı insan yapan en temel özelliklerden biridir. O dönemde baktığımızda Kaşgarlı, 'Kullanılmayan kelimeleri almadım' der ama keşke alsaydı. 8 bin civarında madde başı var ama toplam şimdiki Türkçe söz varlığı 9 bin civarında o dönem için fevkalade” diye konuştu.

"Çeşitli Kültür Sanat Etkinliklerini Hemşehrilerimizle Buluşturmayı Sürdüreceğiz"

Büyükşehir Belediyesi Kültür, Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Duran Doğan, "Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizde çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz. Bunlardan bir tanesi de Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazılışının 950. yılı dolayısıyla düzenlenen bu sempozyum. Türk Dil Kurumu ve Sütçü İmam Üniversitesi iş birliğiyle bu güzel etkinliği şehrimizde düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrimizde düzenlenen bu tür organizasyonları çok önemsiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fırat Görgel öncülüğünde çeşitli kültür sanat etkinliklerini hemşehrilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz" cümlelerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Matematikte Öğrenme Güçlüğü: Diskalkuli
Kahramanmaraş’ta Öğrencilere Sınav Desteği
Kipaş Holding'den Kariyer Fuarlarında Güçlü Temsil
KİÜ'de Oryantasyon Günleri Başladı
Türkiye’nin en iyi üniversiteleri listesi açıklandı!