Deneyap Türkiye’nin ilk faz çalışması olan Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon illerinde Temmuz 2019’da başlayan eğitimler 1920 öğrenciyle başlamıştır.
İkinci faz çalışmasına Kahramanmaraş’da eklenerek toplam 30 ilde Deneyap Türkiye eğitimleri başlatılmıştır. Kahramanmaraş’da da 15-16 Ağustos Cumartesi-Pazar günü yapılan uygulama sınavına 455 genç katılmış olup 160 gencimiz eğitim görmeyi hak kazanmıştır. 4 sınıftan 40, 5 sınıftan 40, 8 sınıftan 40, 9 sınıftan 40 öğrencimiz kazanmış olup, 3 yıl boyunca eğitim göreceklerdir. İlk yıl genel temel teknoloji yetkinlikleri eğitimi alacak ikinci yıl özel ilgi alanlarında derinleşme ve son yıl da proje üretme kabiliyeti elde etmektedirler. Henüz eğitim tarihi açıklanmamıştır. Kazanan gençlerimizden istenilen belgeler de www.deneyapturkiye.org sitesinden belirtilmiş olup, sisteme evrakların taratılıp yüklenmesiyle gerçekleşecektir.
Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz Kahramanmaraş Gençlik Merkezi Deneyap Atölyesinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Cumhurbaşkanlığımızın ilk 100 günlük İcraat Programı çerçevesinde, 81 İlde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulmasına yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı arasında önemli bir işbirliği tesis edilmiştir. Türkiye’de gençlerin, özellikle teknoloji alanında gelişimlerine katkı sağlayan bu dört önemli kurumun katkıları ile şuana kadar 30 ilde Deneyap Türkiye hayata geçirilmiştir.
Deneyap Türkiye’nin temel amacı, ülkemizin kalkınması için olmazsa olmaz gördüğümüz Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmektir. Bu alanda ilgisi ve yeteneği olan gençlerimizin, yeterli imkânlar ve doğru yönlendirme ile çok büyük işler başarabilecek potansiyele sahip olduğuna inanıyor ve tüm Türkiye’de, geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek gençlerimizi keşfetmektedir.
Ülke gelişimine yüksek katkı sağlayabilecek yetenekli öğrencilerin ülke genelinde tespit edilmesi ve bu öğrencilerin gelişimleri için gerekli desteklerin sağlanması önem taşımaktadır. Gençlerin takım çalışması, yenilikçi düşünce, proje geliştirme odaklı eğitim programları ile daha üretken olmaları sağlanmalıdır. Deneyap Teknoloji Atölyesi projeleri yeterli fiziki imkânlar ve donanımlar sağlanarak, gençlerin bilim ve teknolojide yenilik üretebilen ve diğer insanları da bu doğrultuda etkileyebilen bireyler olmaları hedeflenmektedir. Deneyaplar da, ortaokul ve liseye başlangıç çağındaki gençlerimiz Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri gibi toplam 10 başlıkta 36 ay süreli ücretsiz eğitimler verilmeye başlanacaktır.” Dedi.