Bulgurun Faydaları Nelerdir?

Bulgur, bizim kültürümüzde, daha doğrusu doğu ülkelerinin kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Bulgurun hammaddesi buğdaydır, ancak bulgurun değeri anlaşıldıkça ya da sağlıklı beslenmenin önemi kavrandıkça bulgur buğdayın önüne geçmiştir.

Bulgur, pirinçten daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olduğundan daha çok kırsal kesimlerde, köylerde tüketilmekteydi. Fakat son yıllarda pirinçten çok daha fazla popüler olmuş durumda. Çünkü bulgur, pirinçten daha besleyici. Buğdayın temel besin öğeleri olan çinko, kepek, krom ve magnezyum bulgurun içinde doğal olarak bulunuyor. Bir de bunlara selenyum, fitat ve B12 dışındaki tüm B vitaminleri eklenince haftada 1-2 porsiyon bulgur tüketmenin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Folik asit ve lif bakımından da zengin olan bulgur; çocuklar, gençler, yetişkinler, hamileler, emzirme dönemindekiler ve kısacası her yaştan herkes için gayet faydalıdır. Bununla birlikte bulgurun ekstra dayanıklı bir besin olması, güneş görmeyen ve hava almayan kaplarda aylarca küflenmeden, böceklenmeden saklanabilmesi de ayrıca önem katıyor.

Bulgur, enerji verir!

Bulgurun karbonhidrat değeri yüksektir ve dolayısıyla okul çağındaki çocuklar ve yorucu işlerde çalışanlar için gayet uygundur.

Bulgur, kolesterolü dengede tutar!

Bulgur, yüksek oranda lif içerdiği için kolesterol değerimizi dengelemeye, kötü kolesterolün yükselmesini önlemeye yardımcıdır.

Bulgur, sinir ve sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını destekler!

Sinir ve sindirim sistemlerinin çalışabilmesi için yeterli miktarda B1 vitamini almak çok önemlidir. Bulgur da B1 vitamini bakımından zengin olduğu için sinir ve sindirim sistemlerimizin tam kapasite ile çalışmasına yardım eder. Bulgur, B12 dışında tüm vitaminleri içerdiği için zengin bir B vitamini kaynağıdır. Özellikle de B1 vitamininin sindirim sistemini rahatlatıcı, hızlandırıcı özelliği bağırsakları çalıştırır, bağırsak kaynaklı sorunların yaşanma riskini düşürür. En çok da bağırsak kanseri teşhisi konan kişilerin düzenli olarak bulgur tüketmeleri öneriliyor. Zira bağırsak kanseri tedavisinin doğal yöntemler ayağında bulgura büyük görevler düşüyor.

Bulgur, kan şekerini dengeler!

Şeker hastalığı günümüzde tüm toplumlarda en yaygın olan hastalıklardan birisidir. Bulgurun uzun süre tokluk vermesi, kana yavaş bir şekilde karışıyor olması hem kan şekerinin ani iniş çıkışlarını engeller hem de kilo kontrolüne yardım eder. Bu bakımdan bulguru sadece pilav olarak değil, salatalarda, çorbalarda da tüketmek önemlidir.

Bulgur, kalp ve damar sağlığını korur!

Kalp ve damar hastalıkların temel sebepleri kan şekerinin ve kolesterolün dengesizliğidir. Bulgur yüksek oranda lif içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü olması gereken seviyede tutar ve kan şekerini de dengeler. Dolayısıyla bulgurun kalp ve damar hastalıklarını önlediği bir gerçektir. Çünkü kalbe ve beyne giden damarlar bulgurdaki lif sayesinde sağlıklı kalır, kalp krizi ve beyin kanaması riski de azalır.

Hamilelik döneminde bulgur tüketilmeli!

Hamilelik dönemindeki kadınlar için folik asit çok önemlidir. Bu sebeple doktorlar hamilelerin çoğunluğuna folik asit takviyesi reçete ederler. Çünkü hamilelik döneminde folik asidin yeterli oranda alınması demek, bebeğin beyin gelişiminin gerektiği oranda ilerlemesi demektir. Bu bakımdan hamilelik döneminde düzenli olarak bulgur tüketen kadınlar hem kendi sinir, sindirim sistemlerini korurlar hem de bebeğin beyin gelişimini desteklemiş olurlar.

Bulgur, bağırsak dostudur!

Bağırsaklarımızın doğru şekilde çalışabilmesi için her gün yeterli miktarda lif almak, lifli gıdalar tüketmek gerekiyor. Bulgur da lif oranı yüksek olan bir doğal besin olduğu için düzenli olarak bulgur tüketmek bağırsak ve sindirim sorunlarını önleyebilir. Bağırsak kanseri riskini azaltabilir. Bu bakımdan gelişme çağındaki çocuklara ve hamilelere özellikle bulgur tüketmeleri öneriliyor.

Bulgur, zihinsel gelişimi destekler!

Zihinsel gelişim denince ilk olarak aklımıza gelenlerden birisi yeterli miktarda folik asit alınmasıdır. Hatta bunun için gebelik dönemindeki kadınlara ve kimi zaman gelişme çağındaki çocuklara folik asit takviyesi yapılır. Aslında bu amaçla haftada 2 öğün bulgur yemek de ihtiyaç duyulan folik asidin bir bölümünü almaya yardımcı olur.

Bulgur, kanserden korur!

Kanser, günümüzde en yaygın olarak görülen hastalıklardan birisidir. Neredeyse tüm organlarımızla ilgili bir kanser oluşumu söz konusu olabiliyor. Kanserin bu denli yaygın olmasının en önemli sebebi de sağlıksız beslenmedir. Düzenli olarak bulgur tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere pek çok kanser türünü önleyebildiği biliniyor. Çünkü bulgurun besin değeri yüksek, tüm vücuda faydaları, katkıları da fazladır.

Bulgur, kilo verme sürecini olumlu etkiler!

Bulgur, protein ve doymamış yağlar bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bu bakımdan da bulgur, çok doyurucu, uzun süre tok tutan bir besindir. Kilo vermeye çalışan kişilerinse en önemli sorunları çok sık acıkmalarıdır. Diyet döneminde sık sık bulgur yiyen kişiler daha uzun süre tok kalırlar ve sindirim sistemleri de hızlı çalıştığından daha kısa sürede kilo verebilirler.

Bulgur, kemikleri güçlendirir!

Bulgur; çinko, demir, krom ve magnezyum mineralleri ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle bulgurun içerdiği demirin ıspanaktan bile daha fazla olduğunu düşündüğümüzde gelişme çağındaki çocukların, kemik erimesi riski ile karşı karşıya olan yetişkinlerin düzenli olarak bulgur tüketmeleri önerilir.

Bulgur, anemiyi önler!

Anemi, yani kansızlık çoğunlukla demir eksikliğinden, yeterince demir içeren besin tüketilmemesinden kaynaklanıyor. Bulgurun da demir bakımından zengin olduğunu, kan hücrelerinin sağlığını koruduğunu biliyoruz. Bunun için kan değerlerini yükseltmek, kansızlıktan korunmak için kaliteli bir demir kaynağı olan bulgur tüketilmesi gerekiyor.

Bulgur, Alzheimer hastalığını önler!

Bulgurun zihinsel gelişimi desteklediğinden bahsettik. Çocukluğundan itibaren yeterince vitamin ve mineral almayan kişiler, ilerleyen yaşlarda zihinsel fonksiyonlarında gerileme, zayıflama yaşıyorlar. Bu durum da Alzheimer hastalığına yol açıyor. Bu bakımdan çocukluktan itibaren bulgur tüketiminin Alzheimer dahil olmak üzere pek çok zihinsel yavaşlamayı, rahatsızlığı önlediği biliniyor.

Bulgur, saç ve cilt dostudur!

Bulgurun içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller, özellikle de demir cildi ve saçı beslemek, güçlendirmek için mucizevi bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak bulgur tüketimi saç ve ciltte oluşacak pek çok surunu önlemeye yardımcı olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Başkan Toptaş’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Bin Öğretmen Atama Programına Katıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Yeni Memur Alımı Başlıyor!
Cumhurbaşkanlığı'ndan 65 Kamu Personeli Alımı Duyurusu
Başkan Akpınar’dan Öğretmenler Günü Mesajı