Platform Başkanı Kolutek, yaptığı yazılı açıklama da, ‘’Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği ülkemiz için Tarihçilik adına çok emeği olan Araştırmacı Yazar Doç. Dr. Yalçın Özalp hocamızın korona virüs nedeniyle vefat ettiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Kahramanmaraş’ın milli mücadele dönemine dair kitapları ve açıklamaları ile büyük katkı sunan Yalçın Özalp hocamızın ruhu şad mekânı cennet olsun.’’ dedi.
Başkan Kolutek yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verdi:
Kahramanmaraş’ın kıymetli tarih hocalarından, milli hafızamız, Doç. Dr. Yalçın Özalp’in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Kahramanmaraş tarihi için önemli bir şahsiyeti kaybetmiş bulunuyoruz. Son zamanlarını kendi isteğiyle huzurevinde geçirdi. Ziyaretinde bulunduk. Tarih Kültür ve Turizm Platformu’nun düzenlemiş olduğu Salı Konuşmaları tarih programlarında daima aramızda bulundu ve açıklamalarda bulundu. Hocamızın Kahramanmaraş’a bir serzenişi vardı. Bunu da kendisinin konuşmacı olarak katıldığı programımızda dile getirmişti. İnşallah, o çok bastırmak istediği kitabı Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu olarak bastırarak, üzerimize düşen görevi de yerine getireceğiz. Kahramanmaraş’ın başı sağ olsun’’
Yalçın Özalp kimdir?
Tarih araştırmacısı. 13 Şubat 1938, Kahramanmaraş doğumlu.
İlk, orta ve lise öğrenimini Amasya’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi Bölümü (1967) mezunu. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans (1968) ve “Yurt Dışındaki Şehitlikler” tezi ile doktora (1987) yaptı.
1970 yılında Kahramanmaraş Lisesinde öğretmenliğe başladı. Çeşitli il ve ilçelerde çalıştıktan sonra Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsünde öğretmen ve yönetici olarak görev yaptı. 1985’te itibaren Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okulunda Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretim görevlisi olarak çalıştı.
1993’te Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine sınavla öğretim üyesi olarak girdi. KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Afşin Meslek Yüksek Okulu ve Elbistan Meslek Yüksek Okulunda çalıştı.
Bu arada, Ermeniler tarafından 1895’te şehit edilen Maraş Tabur Ağası Hacı Mehmed Efendi ile beş askerinin şehitliklerini tespit etti. Merkeze bağlı Süleymanlı köyünde bulunan Süleyman Bey, Albay Tahsin ve 622 askerin şehit edildiği Süleymanlı Şehitliği tamirinin İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından yapılmasında görev aldı.
2005 yılında emekliye ayrıldı. Makaleleri; Emel (Amasya, 1963-65), Kahraman Kent (Kahramanmaraş, 1969-1970), Memleket (Kahramanmaraş), Aksu (Kahramanmaraş), Millî Gazete, Vakit, Ortadoğu, Güneş, Doğuş, Kahramanmaraş’ın Sesi, Yorum gazeteleri ile Madalyalı Tek Şehir Kahramanmaraş, Dilmaç (Adana), Uzunoluk, Edik, Kurtuluş, Üç Sevgi, Edem dergilerinde yayımlandı.