Özellikle Prof. Dr. Celal Şengör’ün, İstanbul’u terk etme yönündeki çağrılarına tepki gösteren Bahçeli, şehri terk etmeye yönelik her türlü girişimi kabul edilemez bulduğunu belirtti.
Şengör’ün Deprem Uyarısı
Silivri açıklarında 23 Nisan’da gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul’un ciddi bir risk altında olduğunu ve alınmayan önlemler yüzünden “vakit daraldı” uyarısında bulunmuştu. Şengör, “İstanbul topun ağzında. Artık en mantıklı adım şehri terk etmek” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca, olası büyük depremin öncü sinyallerinin de olabileceğine dikkat çekmişti.
Bahçeli’den Sert Yanıt
MHP Lideri Bahçeli, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, uzmanların çelişkili açıklamalarını eleştirerek, “Deprem konusunda çalışan ilim insanlarının ve ortaya karışık söylemleri meslek edinen sözde uzmanların çelişkili, birbiriyle tamamen çatışan söz ve değerlendirmeleri kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, İstanbul’un terk edilmesini isteyenlere ağır sözlerle yüklendi:
“İstanbul’un terk edilmesini isteyen işgal artıklarına diyeceğim şudur: Kanımızla, canımızla vatan yaptığımız İstanbul’u değil terk etmek, tek bir taşından bile vazgeçmeyiz, sırt dönmeyiz. Fukara olan aklın sonucu ukala dildir. Bu dil müteyakkız zekâdan mahrum, bağımsız vicdandan uzak, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla malul CHP kuryesi dilidir ve son derece tehlikelidir.”
CHP’yi Hedef Alan Eleştiriler
Bahçeli, açıklamasında CHP’yi millî birliğe ve bağımsızlığa karşı tehdit olarak görerek şöyle devam etti:
“Bugünkü CHP yönetimi, milli birliğimiz, milli varlığımız ve bağımsızlığımız üzerinde hesabı olan ve kale kapımıza kadar dayanan zalimane mihrakların koçbaşı rolüne talip olacak kadar alçalmış ve başkalaşmıştır. Gelinen bu aşamada CHP demek, taviz, tahkir ve teslimiyet döngüsü demektir.”
Çelişkili Açıklamalar
Konuya ilişkin dikkat çeken bir diğer nokta ise, Şengör’ün geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar. Şengör, İstanbul’daki depremin öncü sinyallerinin olabileceğine dikkat çekerek, “Öncü ise de 10 sene sonra olacak depremin mi, 10 dakika sonra olacak depremin mi öncüsü bunu bilemeyiz” demişti.
Bu gelişmeler, İstanbul’un olası depreme hazırlık ve güvenlik politikalarıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Kamuoyunun ve siyasi aktörlerin tepkileri sürerken, uzmanların görüşleri ve güvenlik önlemlerine ilişkin adımların önemi de gündemde kalmaya devam ediyor.