Aycan’ın TBMM’ye sunduğu dilekçe:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Türkiye genelinde işitme engelli bireyler; eğitim, sağlık, iletişim alanlarında sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların boyutlarının, nedenlerinin tespit edilmesi ve bu sorunlara karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.
Prof. Dr. Sefer AYCAN
Kahramanmaraş Milletvekili
Gerekçe:
Türkiye’de 2005’te çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Kanunu engelli bireylerin haklarının korunmasını sağlamaktadır. İlgili kanun işitme engelli bireylerin iletişim, sağlık ve eğitim sorunlarına çözüm üretmektedir.
Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı; 1.423.334’ü erkek, 1.109.875’i kadın olmak üzere 2.533.209’dur. Veri sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engellilerin engel gruplarına göre dağılımlarında işitme engelli birey sayısı 230.806’dir. Engel grupları içindeki işitme engelli bireyler yüzde 9,11’dir.
Fakat 2020 yılında engelli grubunda bulunan işitme engelli bireylerin sorunlarının arttığı görülmektedir. İşitme engeli olan bireylerin kullandığı işitme cihazların SGK geri ödemelerinde yetersizliği ve cihazlara erişim gibi sorunların arttığı belirtilmektedir.
İşitme engelli bireylerin işitme cihazları 5 yılda bir yenilenmesi gerekirken pandemi döneminde bu değişiklik hastaneye gidilememesi sebebiyle gerçekleşmemiştir.
İşitme engelli bireylerin zorunlu ihtiyaçlarından biri olan iletişim konusunda işaret dili tercümanına erişim sorunları da yaşandığı belirtilmekte. İşaret dili tercümanı atamalarının tüm illere yapılması da engelli bireyler için büyük önem arz etmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Uzaktan Eğitim programlarında işitme engelli bireyler için tercüman ve altyazı bulunması beklenmektedir. Bu nedenle işaret dili eğitimlerinin artması engelli bireylerin farkındalığına da destek sağlayacağı belirtilmektedir.
2020 Yılında yaşanan Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan ulaşım sorunları ve merkezi sınavların ertelenmesi de işitme engelli bireylerin yaşam kalitesini aksatmış durumda.
Dolayısıyla işitme engelli bireylerin sorunları, bu sorunların boyutları, nedenlerinin tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.