Hz. Ömer 27 yaşında iken Müslüman olmuştur. Hz. Peygamber’i (sav) öldürmek amacıyla yanına giderken, kız kardeşi Fatima ve eniştesi Said b. Zeyd’in Müslüman olduklarını haber alınca onların evine yönelmiş, evde Kur’ân okunduğunu anladığında hakaret ederek kendilerine saldırmıştır. Daha sonra da yaptıklarından pişmanlık duymuş, merhamete gelerek onlardan okuduklarını kendisine de duyurmalarını istemiştir. Okunan âyetlerden son derece müteessir olan Hz. Ömer derhal Hz. Peygamber’in (sav) huzuruna giderek Müslüman olduğunu ilan etmiştir.
Onun İslâm’a girişi diğer mazlum Müslümanlara büyük güç ve cesaret vermiştir. Zira bu andan itibaren Müslümanlar Kabe’de açıktan ibadet etmeye başlamışlardır. Hz. Ömer, Hz. Peygamber’den (sav) önce Medine’ye hicret etmiştir.
Hz. Ömer hicretten sonra Hz. Peygamber’in (sav) bütün siyasî ve askerî faaliyetlerinde yer almıştır.
Hz. Ebû Bekir’in halife seçilmesinde ve ardında onun Müslümanların tamamından biat almasında özel gayret göstermiştir.
İslâm’ın yayılışındaki kilit ehemmiyete sahip olan fetihlerin Hz. Ömer zamanında gerçekleştirilmiş olduğunu söylemek mümkündür.
İslam tarihinin başlangıç döneminde çok parlak faaliyetlere imza atan Hz. Ömer H. 23 Zilhicce ayının 27. günü (M. 4 Kasım 644) Ebu Lülü isimli bir kölenin, namaz esnasında gerçekleştirdiği suikastten 3 gün sonra şehit olmuştur.