Teklifte, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.
Bankalara 99 bin TL limiti için akın başladı
Söz konusu gelişmelerin ardından Paramedya.com’un 3 ayrı banka kaynağından elde ettiği bilgiye göre, dün akşam saatlerinden itibaren çok sayıda kişi çağrı merkezine başvurarak kart limitinin 99 bin liraya düşürülmesini talep etti.
Kredi kartı limiti nasıl düşürülür?
Kredi kartı limiti belirlenirken yapılan hesaplamalar son düzenlemeler doğrultusunda şu şekildedir: Bireye verilecek kredi kartının limiti ilk yıl için gelirinin maksimum iki katı, ilk yıldan sonra ise gelirinin maksimum dört katı olacak şekilde hesaplanır. Gelirinizin her yıl arttığı hesaba katıldığında her yeni yılda kredi kartınızın limitinin de artacağı söylenebilir.
Teklifin yasalaşması durumda bankanızın mobil veya internet bankacılığı uygulamalarını kullanarak kredi kartı limitinizi düşürebilirsiniz.
Kredi kartı otomatik limit artışı talimatı kapatma
Birçok banka, müşterilerinin kredi kartı limitlerini otomatik olarak artırabiliyor. Limitinizin otomatik artış talimatını kapattırmanız gerekebilir.
Findeks Risk Raporu ile bütün bankalardaki kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesaplarının her birinin borç, limit, açılış kapanış bilgilerini tek bir alanda görebilirsiniz.
NE OLMUŞTU?
Savunma Sanayii İle İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. 12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayi Fonu’nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alıyor. Toplam 75-80 milyar lira gelirin beklendiği düzenlemede, enflasyon düzeltmesinin yatırım dönemindeki şirketlerle tasfiye ve iflas halindeki şirketler için yapılmaması öngörülüyor. Ayrıca silindir hacmi 100 cm altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW altına olan motosikletler de MTV kapsamına alınıyor.
Teklifin ana kısmını Savunma Sanayi Fonu’na gelir oluşturacak önlemler içeriyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması göze çarpıyor.
Düzenlemede öngörülen diğer gelir kalemleri ise şöyle:
- Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden damga vergisi tutarı (yıllık gelir vergisi beyannamelerinde damga vergisi tutarının yarısı) kadar,
- Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL,
- Limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 TL,
- Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar,
- Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL,
- İkinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,
- Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınması öngörülüyor.(İndigo)