Açıklamada, ‘İlimizin Düşman İşgalinden Kurtuluş 101. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanlığı 2021 yılı Faaliyet programında yer alan ve Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak “12 Şubat Kurtuluş ve 3. Fahri Gemci’yi Anma Trap Kupası” 12-13-14 Şubat 2021 tarihlerinde İl Müdürlüğümüz Olimpik Trap Skeet Atış Poligonunda gerçekleştirildi. 20 il ve Azerbaycan’dan 150’ye yakın sporcunun katılımıyla yapılan kupaya Atıcılık Milli Takım ve TOHM Sporcuları tam kadro iştirak ettiler.
Kupaya 12 Şubat 2021 tarihinde Kahramanmaraş Milletvekilleri, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları, İl Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, Atıcılık Federasyon Başkanı ve Rahmetli Fahri Gemci’nin Ailesinin katılımlarıyla açılış töreni yapıldı. Tören programında İstiklal Marşımızın Okunmasının ardından Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil BOZ’un açılış konuşması gerçekleştirdiler. BOZ konuşmasında şunları söyledi “ Kahramanmaraş ülkemizde düşmana karşı destansı mücadelesi sebebiyle kendisine kahramanlık ünvanı ve madalyası verilen tek şehir olma özelliği yanı sıra Türk Milli Mücadelesinin başladığı ve istiklal meşalesinin yakıldığı, istiklalin de başkentidir.
Kurtuluş Savaşı sonrasında Meclis tarafından Maraş'a bir yazı gönderilerek, milli mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelenleri toplanır ve bir durum tespiti yaparlar. Sonunda Ankara'ya ''Maraş'ta milli mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur'' cevabı verilir!
Bunun üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstiklal Madalyası’nın Maraş'ta fertlere değil, şehir halkına verilmesini kararlaştırır.
Milli mücadele döneminde bağımsızlık uğruna Maraş halkına liderlik yapan Sütçü İmam, Arslan Bey, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe başta olmak üzere; kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla şehrin bütün fertleriyle can siperane mücadele eden “her ferdi kahraman” olan ve kahramanlık unvanını fazlasıyla hak eden bir şehirdir Kahramanmaraş.
Bu yıl bir kez daha kurtuluş gününü kutluyoruz. Pandemi dolayısıyla her ne kadar eskisi kadar coşkulu bir kutlama yapamasakta, o coşkuyu yaşamak, yaşatmak ve genç edelerimize miras bırakmak adına kurallar çerçevesinde kutlamaları gerçekleştiriyoruz.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak 12 Şubat Kurtuluş Bayramında;
Maraş Muharebesi’nde etkin rol oynayan kişiler ve şehrin tarihi yerlerine dikkat çekilerek gençlerimizde milli şuurla farkındalığın arttırılmasına katkı sağlamak amacıyla “Genç Edeler Kurtuluşun İzinde” yarışması düzenledik,
İstiklal meşalesinin yakıldığı yer olması dolayısıyla her yıl düzenlenen ve geleneksel hale gelen meşaleli bayrak yürüyüşünü bu yıl da kurallar çerçevesinde gerçekleştirdik.
Başkonuş Yaylasından başlayarak yaylanın zirvesinde sona eren kar yürüyüşü gerçekleştirdik.
Gençlik Merkezlerimizde gönüllü ve liderlerimizle, 12 Şubatta, 12 Gönüllü ile 12 Etkinlik projesi adı altında, fidan dikimi, okuma halkası, çevre temizliği, polislerimize ikramlar, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı, online bilgi yarışması, doğa yürüyüşü, film izleme etkinlikleri ve 12 Şubat Madalyası tezhip çalışması gibi bir çok farklı projeyi gerçekleştirdik.
Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezi önünden başlayıp, kale de sona eren bisiklet yarışını da inşallah yarın tertip edeceğiz.
12 Şubat Kurtuluş Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzce 2000 yılından beri aralıksız olarak yapılan 12 Şubat Kurtuluş Kupası Trap Müsabakaları Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenmektedir. 3 yıldan beri Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanlığının yılık faaliyet programlarında da “12 Şubat Kurtuluş ve Fahri Gemci’yi Anma Kupası” olarak yer almaktadır.
Fahri GEMCİ; İlimizde uzun yıllar Atıcılık Trap branşında sporcu ve İl Temsilcisi olarak hizmet etmiş, Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanlığında Plak Atışları Teknik Kurul Başkanlığı ve Asbaşkanlık görevlerinde bulunmuş ve Trap branşında ilimizi en iyi şekilde temsil etmiştir. 2015 yılında Vefat etmiş olup kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
12 Şubat Kurtuluş ve Fahri Gemci’yi Anma Kupası Trap müsabakalarına Türkiye genelinden Lisanslı Trap sporcuları katılmakta olup, bu yıl yaklaşık 100 sporcunun katılımıyla yarışmalarımız resmi olarak yarın başlayacaktır.
Poligonumuzda 2000 yılından beri Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanlığının Ulusal, Bölgesel ve İl Müdürlüğümüzün Yerel Trap müsabakaları düzenlenmektedir. Özellikle İlimiz gençlerine Trap ve Skeet branşlarında 2 Antrenör tarafından Eğitim verilerek Ulusal faaliyetlere hazırlanmaktadırlar.
2021 yılında yine Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanlığı tarafından Büyükler Trap Olimpik Milli Takım ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi Trap Kampı ilimizde devam etmektedir. Poligonumuzda yetişerek Milli Takım da İlimizi ve Ülkemizi başarı ile temsil eden ve dereceler alan birçok sporcumuz bulunmaktadır. Trap Büyük Bayanlar kategorisinde 125-118 lik plak vuruşluk derecesi ile Türkiye Rekorunu kıran Milli Atıcılık Trap Sporcumuz Safiye Sarıtürk, Slovenya ve Avusturya’da gerçekleşen Avrupa Şampiyonası’da Türkiye Milli Takımın’da bulunan ve ülkemize rekorlar kırarak dönen Yavuz İlnam, Oğuzhan Tüzün, Nedim Tolga Tuncer ve Murat İLBİLGİ ve yine MİX takım kategorisinde 150-149 luk plak vuruşluk derecesi ile dünya rekoru kıran Safiye SARITÜRK ve Nedim Tolga TUNCER gibi birçok sporcularımız bulunmakta ve bu poligonlarımızdan yetişen bir çok sporcumuzda çeşitli illerdeki TOHM trap-skeet merkezlerinde bulunmaktadır.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve uzun yıllardır Atıcılık Sporcularına hizmet veren Trap-Skeet Atıcılık Poligonu Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesiyle yaptığımız protokol ile 10 yıllığına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze tahsis edilmiştir.
Ülkemizde toplamda sadece 11 ilde trap-skeet poligonu bulunmaktadır. Bu poligonların çok azında modernizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bunlar göz önünde tutulduğu zaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak yapacak olduğumuz modernizasyon işlemleri sonrası poligonumuz atıcılık sporunun açık ara farkla ülkemizdeki merkezi haline gelerek dünya standartlarında bir tesis olacaktır.
Poligonumuz çevresel uyumu ve ülkemizin dört bir yanından gelen sporculara kolaylık sağlayan konumuyla Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi bünyesinde yetiştirilen genç sporcularımız için eğitim sahası haline gelecektir. Güreşte ülkemizde bir marka ve başkent olan, birçok milli güreşçi yetiştiren yiğitler şehri Kahramanmaraş artık Trap ve Skeet alanında da bir marka olma yolunda hızla ilerleme kat etmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıl dönümünün milletimize ve hemşerilerimize hayırlı olmasını diler, bağımsızlık uğruna canlarını seve seve feda eden bütün şehitlerimizi ve ahirete intikal eden gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor tüm hemşehrilerimizin 12 Şubat Kurtuluş Bayramını kutluyorum.” Dedi.
Açılış Konuşmasının akabinde İl Müdürü Cemil Boz 12 Gönüllü Gencimiz Tarafından yapılan İstiklal Madalyamızı minyatür sanatıyla resmettiği tabloyu 64. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı, Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mahir Ünal’a takdim ettiler. Açılış törenini protok üyelerini atış poligonlarında yaptığı incelemeler ile tamamlandı.
Kupanın Son Günü yapılan final atışlarının sonunda derece elde eden sporculara düzenlene törenle madalyalarını Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Cemil Boz takdim ettiler.’